Trump se po zproštění žaloby opřel do soupeřů, označil je za nečestné

  • 125
Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek v prvním prohlášení od středečního zproštění ústavní žaloby ohradil proti svým politickým soupeřům. Na slavnostní snídani za účasti členů Kongresu z obou politických stran označil svoje protivníky za nečestné lidi, kvůli nimž musel on, jeho rodina a celá země projít „strašlivým utrpením“.

„Učinili všechno možné, aby nás zničili a při tom velice ublížili naší zemi,“ prohlásil Trump na každoroční slavnostní snídani a v rukou přitom demonstrativně ukazoval dva výtisky novin s palcovými titulky „ZPROŠTĚN OBŽALOBY!“.

Prezident se ve svých poznámkách opřel především do demokratické předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a republikánského senátora Mitta Romneyho, který se ve středu při hlasování o jednom z bodů obžaloby přidal k opozičním demokratům a hlasoval proti Trumpovi.

„Nemám rád lidi, kteří využívají víru pro ospravedlnění toho, o čem vědí, že je špatné,“ řekl Trump. Zjevně přitom odkazoval na středeční Romneyho slova, že mu překročení stranické linie nařizuje jeho „přísaha před Bohem“.

„Stejně tak nemám rád lidi, kteří říkají ‚modlím se za tebe‘, když víte, že to tak není,“ prohlásil prezident zřejmě s odkazem na Pelosiovou, která loni uvedla, že se za prezidenta modlí. Trump jí tehdy odpověděl, že jí za modlitby děkuje a že si je jistý, že jsou myšleny upřímně.

Trump svoje poznámky doprovodil velebením stavu americké ekonomiky podobně jako při svém nedávném poselství o stavu unie. Podle AP je jeho čtvrteční prohlášení známkou toho, že mu zproštění obžaloby dodalo značnou odvahu do začínající kampaně před listopadovými volbami hlavy státu.

Demokraté v Senátu neuspěli s žalobou na Trumpa :

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue