Americký prezident Donald Trump (uprostřed) nečekaně navštívil americké vojáky...

Americký prezident Donald Trump (uprostřed) nečekaně navštívil americké vojáky na základně Bagrám v Afghánistánu. (28. listopadu 2019) | foto: AP

Trump na Den díkůvzdání nečekaně navštívil americké vojáky v Afghánistánu

  • 16
U příležitosti Dne díkůvzdání navštívil americký prezident Donald Trump americké vojáky na jejich základně v Afghánistánu. V rámci neohlášené návštěvy se prezident sešel i se svým afghánským protějškem Ašrafem Ghaním. Zároveň bez upřesnění oznámil i výrazné snížení počtu amerických vojáků v zemi.

„Neexistuje místo, kde bych raději slavil Den díkůvzdání,“ řekl Trump na základně Bagrám asi 1 500 amerických vojáků, kteří prezidentův projev poslouchali. Řekl jim, že letěl 8 331 mil (13 400 kilometrů), aby jim sdělil, že Spojené státy nikdy nebyly silnější. Na pódium pozval Trump i Ghaního, který vojákům rovněž popřál pěkné díkůvzdání, což je tradiční severoamerický svátek spojený s jídlem a pitím.

Prezident s vojáky povečeřel v kantýně, kde se podával krocan, šunka, bramborová kaše a sladké brambory, tedy obvyklý pokrm o díkůvzdání.

Do Afghánistánu přiletěl Trump dva měsíce poté, co v reakci na bombový útok v Kábulu zrušil mírové rozhovory s afghánským radikálním hnutím Tálibán. Ve čtvrtek ale prohlásil, že Tálibán usiluje o dohodu a příměří.

Trump hovořil také o připravovaném snížení počtu amerických vojáků v zemi. Americká média už před rokem uváděla, že Spojené státy chtějí stáhnout až polovinu ze současného počtu 14 tisíc vojáků, které v Afghánistánu mají.

Americký ministr obrany Mark Esper pak letos v říjnu během návštěvy Afghánistánu hovořil o tom, že kontingent by mohlo tvořit 8 600 vojáků. Trump se ve čtvrtek ke konkrétním číslům nevyjádřil.

Rozhovory s Tálibánem považuji za mrtvé, prohlásil Trump

Trump přiletěl prezidentským speciálem s volacím znakem Air Force One na základnu Bagrám krátce po půl deváté večer místního času (17:00 SEČ), uvedla agentura AP. Za přísných bezpečnostních opatření v zemi strávil asi dvě a půl hodiny.

Podobně neohlášenou cestu vykonal loni o Vánocích, kdy s manželkou Melanií navštívili americké vojáky v Iráku. Tehdy to pro Trumpa byla první cesta do bojové oblasti.

Bílý dům ke čtvrtku původně oznámil, že ho Trump stráví ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago, kam také v úterý odcestoval. Ve středu dopoledne si na Floridě zahrál golf a večer v tajnosti odletěl do Afghánistánu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue