Cvičení severokorejské armády (8. března 2013)

Cvičení severokorejské armády (8. března 2013) | foto: Reuters

Pentagon kvůli Kimovým hrozbám posílí raketovou obranu na Aljašce

  • 45
Spojené státy posílí raketovou obranu na Aljašce. Reagují tak na zvýšené hrozby útoku ze strany Severní Koreje. Komunistický režim Američanům pohrozil jaderným útokem v odvetě za sankce, které na ně OSN uvalilo za nedávný test jaderné zbraně.

Posílení raketové obrany podle zdroje agentury AFP oznámil ministr obrany USA Chuck Hagel. Šéf Pentagonu upřesnil, že nynějších 30 pozemních protiraketových střel raketové obrany na Aljašce doplní dalších 14 raket. Kromě toho USA umístí radarovou stanici protiraketové obrany v Japonsku.

Nové opatření by mělo "zachovat náskok" USA před hrozbami z Íránu, a zejména ze Severní Koreje, která v prosinci podle Západu vystřelila balistickou raketu a v únoru uskutečnila třetí jadernou zkoušku, zdůraznil Hagel.

Americká je také reakcí na další hrozby severokorejského režimu. Pchjongjang minulý týden pohrozil Washingtonu preventivním jaderným útokem a vypověděl dohody o neútočení s Jižní Koreou.

Spojené státy poté oznámily uvalení sankcí proti severokorejské bance, kterou režim využívá zejména ke směně zahraničních měn. Napětí na Korejském poloostrově v těchto dnech dosáhlo nejvyšší úrovně od roku 2010.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video