Americký policista má taser umístěn na levé straně těla naproti služební zbrani.

Americký policista má taser umístěn na levé straně těla naproti služební zbrani. | foto: Profimedia.cz

Splést si taser se zbraní je mimořádné, ale ne nemožné, říkají experti

  • 145
Policie v Brooklyn Center na předměstí Minneapolisu tvrdí, že její příslušnice dvacetiletého černocha Daunte Wrighta zastřelila poté, co si zbraň spletla s taserem. Ačkoli podle odborníků je takové zmatení vysoce nepravděpodobné, není nemožné. Klíčem k prevenci takových incidentů je podle nich pravidelné školení, jak s taserem zacházet a kde na těle ho nosit.

Taser je zbraň na principu elektrického šoku, kterou používají policisté po celém světě. Pomocí vystřelení elektrod jim umožní krátkodobě paralyzovat násilného či agresivního podezřelého na dálku až deseti metrů a přes až pěticentimetrovou vrstvu oblečení.

Taser svým strážníkům dávají v rámci základního vybavení téměř všechna policejní oddělení v USA. Americká společnost Axon, jež vyvinula taser, který používá právě policie v Brooklyn Center, uvedla, že její zbraně jsou navržené tak, aby je bylo možné na první pohled odlišit od klasické pistole.

„Implementovali jsme řadu funkcí a tréninkových doporučení ke snížení možnosti výskytu těchto incidentů. Tasery jsou od střelných zbraní odlišné nejen na pohled, ale také na omak,“ uvedla společnost.

U taserů je podle stanice BBC charakteristické, že jsou vyráběné v jasných barvách, váží podstatně méně než policejní zbraně, mají jinou rukojeť a na rozdíl od zbraní nemají bezpečnostní pojistku.

Policisté jsou obvykle instruováni, aby střelnou zbraň měli v pouzdru na své dominantní straně, aby nedošlo k záměně s taserem, jenž mají mít na opasku na druhé straně těla. Policejní příručka Brooklyn Center uvádí, že strážníci musí taser umístit do pouzdra na druhé straně od zbraně.

„Pokud jste praváci, nosíte střelnou zbraň na pravé straně a taser na levé,“ řekl policejní šéf Brooklyn Center Tim Gannon po Wrightově smrti. „Zdá se mi, že šlo o pochybení, které skončilo tragédií,“ dodal.

Na videu z incidentu je slyšet, že policistka Kim Potterová před střelbou vykřikla: „taser, taser, taser“ a poté si uvědomila, že místo toho použila zbraň. Na místním policejním oddělení pracovala šestadvacet let. Po Wrightově smrti dala výpověď. 

Klíčem k prevenci je školení

Ačkoli zatím není jasné, co se přesně stalo, a policie zahájila vyšetřování, odborníci tvrdí, že k záměně zbraní skutečně může dojít a klíčem k prevenci takových incidentů je školení. „Odvíjí se to od toho, jak často policista s taserem trénuje,“ líčí policejní konzultant Jeff Noble.

„Je to nástroj, jenž se příliš často nepoužívá. Musíte opakovaně absolvovat profesionální školení,“ dodává Noble.

Podle policejní příručky Brooklyn Center musí být policisté ohledně taseru proškoleni alespoň jednou ročně a výcvik by měl zahrnovat „provádění tahů, reakcí nebo křížových tahů, aby se snížila možnost náhodného tasení a střelby ze zbraně,“ uvádí agentura Reuters.

Jiní odborníci podle BBC poukazují na to, že i když jsou taser a zbraň umístěné v pouzdrech na různých stranách těla, pokud policisté obojí nosí tak, aby k nim měli snadno přístup dominantní rukou, může to pod tlakem vést k chybám. Ačkoli je záměna vzácná, stala se už dříve.

Protesty v Minneapolisu nekončí. Policistce, jež zabila Wrighta, hrozí vězení

Právní měsíčník z roku 2012 uvádí, že v letech 2001 až 2009 došlo v USA k devíti incidentům, kdy si policista spletl taser se zbraní. Dva z nich skončily smrtí. Pokud jde o nedávnou minulost, v roce 2015 zastřelil strážník podezřelého poté, co omylem tasil zbraň, v Tulse. V roce 2019 omylem sáhla po revolveru a zranila zloděje policistka v St. Louis.

Daunte Wright zemřel poté, co ho policie v neděli zastavila na silnici kvůli podezření z dopravního přestupku. Strážníci pak zjistili, že na řidiče byl vydán zatykač, a pokusili se jej zadržet. Mladík ale nespolupracoval a nasedl zpět do svého vozu, načež padl jediný výstřel. Wright byl prohlášen za mrtvého po havárii nedaleko místa střetu s policií.

Prokuratura v Minnesotě oznámila, že proti Potterové vznese obvinění z vraždy. Hrozí jí až deset let vězení. „Musíme zajistit, že bude spravedlnosti učiněno zadost, že bude vykonána spravedlnost. Daunte Wright si to zaslouží. Jeho rodina si to zaslouží,“ řekl starosta Brooklyn Center Mike Elliott, který je prvním černochem v této funkci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video