Američtí policisté postřelili autistického chlapce. Mysleli, že má zbraň

  • 122
Americká policie se opět stal terčem kritiky za údajně neadekvátní postup. Několikrát postřelila třináctiletého autistického chlapce. Skončil v nemocnici s několika zraněními. Policisté se hájí tím, že dítě bylo ozbrojeno. Jeho matka tvrdí, že tomu nic nenasvědčovalo.

Golda Bartonová ze Salt Lake City v Utahu zavolala místní policii, aby jí pomohli s jejím třináctiletým synem Lindem Cameronem. Chlapec trpící Aspergerovým syndromem pohrozil, že má zbraň a postřelí jejího mužského spolupracovníka. Také varoval, že zničí okna domu.

Policie na místo dorazila. Video z akce ukazuje, jak matka policistům vysvětluje, že se jich chlapec bojí a pravděpodobně začne utíkat, až je uvidí. Jeho obavy zřejmě souvisely se zastřelením otce Bartonové policisty poté, co Cameronův dědeček zbraní ohrožoval souseda, píše místní zpravodajský server Deseret News

Bartonová řekla policistům, že chlapcova zbraň je pravděpodobně falešná a jde jen o hračku. Policisté se rozhodli, že nebudou riskovat a postupovali tak, jako kdyby měl Cameron v ruce opravdovou zbraň. 

Jakmile chlapec policisty zahlédl, začal utíkat. Strážníci jej pronásledovali do nedaleké aleje. Křičeli na něj, aby se zastavil a lehl si na zem. Když nereagoval, jedenáctkrát na něj vystřelili. Mladík padl k zemi.

Přivolaná záchranná služba jej odvezla do nemocnice. Podle Cameronovy rodiny utrpěl zranění ramen, kotníku, střev a močového měchýře. Cameronův právník uvedl, že chlapec „může být rád, že je naživu“.

Podle Bartnonové policisté neměli žádný důvod, aby použili zbraně. Chtěla, aby se o chlapce postarali odborníci na případy týkající se duševního zdraví. Přivolaní strážníci absolvovali školení v oblasti duševního zdraví, ale nebyli specialisté na krizovou intervenci.

Další konflikt v USA. Policisté zastřelili ženu, která je údajně napadla

Zákony v Salt Lake City přikazují zveřejnění záznamu z policejní střelby do deseti dní. Seržant Keith Horrocks řekl novinářům, že nic nenasvědčuje tomu, že by chlapec byl ozbrojený. Případ se nyní vyšetřuje.

Starostka města Erin Mendenhallová vyzvala k rychlému a důkladnému postupu při vyšetřování. „Jsem zdrcena žalem a frustrovaná. Je to tragédie,“ řekla.

Případ vyvolal další diskuzi o policejní brutalitě, která zaznívá především v souvislosti s zákroky amerických policistů proti podezřelým černochům. V několika amerických městech včetně Salt Like City se nyní řeší otázka snížení finančních prostředků policii. Incident se stal před tím, než začali politici vyvíjet tlak na policii, aby přijala nové metody ke zmírňování napětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video