Těla uvnitř chladícího kamionu před nemocnicí Wyckoff Heights Medical Center v New Yorku. (6. dubna 2020) | foto: Reuters

Koronavirus si vyžádal v USA více mrtvých než válka ve Vietnamu

  • 178
Zdravotní komplikace související s koronavirem si podle Univerzity Johnse Hopkinse vyžádaly ve Spojených státech více mrtvých než počet amerických obětí války ve Vietnamu, kde v 60. a 70. letech minulého století padlo 58 318 Američanů. USA jsou koronavirem nejhůře postiženou zemí světa, dosud se zde podle JHU nakazilo přes milion lidí, z nichž 58 365 zemřelo.

Zapojení USA do bojů ve Vietnamu trvalo v 60. a 70. letech minulého století zhruba deset let. První oběť současné infekce USA oznámily koncem února. Po dvou měsících bilance mrtvých, u nichž byla diagnostikována nemoc covid-19 způsobená koronavirem, překonala počet amerických obětí konfliktu ve Vietnamu.

Po rozpadu francouzské Indočíny v roce 1954 byl Vietnam rozdělen na dva samostatné státy - Jižní a Severní Vietnam. Oba státy se podle mezinárodních dohod měly následně sjednotit po demokratických volbách, ty se ale nikdy nekonaly a celý Vietnam se rozhodl ovládnout komunistický sever. USA v krvavém konfliktu vojensky podporovaly Jižní Vietnam, po stažení Američanů nakonec komunisté celou zemi dobyli a pod jejich vládou sjednotili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video