Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Spojené státy poprvé prošetří masové sexuální zneužívání dětí kněžími

  • 116
Ministerstvo spravedlnosti USA otevřelo vyšetřování sexuálního zneužívání mladistvých a dětí kněžími v Pennsylvánii. Učinilo tak na základě zprávy velké poroty zveřejněné v srpnu. Podle té se na zneužívání podílely tři stovky kněžích a na svědomí mají nejméně tisíc obětí. V USA půjde o první celostátní vyšetřování podobného případu.

„Toto je poprvé. Federální vymáhání práva dosud bylo ke zneužívání dětí katolickými knězi nechutně slepé,“ komentovala rozhodnutí ministerstva Anna Barrett-Doylová, ředitelka amerického centra pro oběti zneužívání duchovními. 

Tim Lennon z Organizace pro přeživší zneužívání duchovními pro Reuters uvedl, že ministerstvo spravedlnosti vyzval k zahájení vyšetřování od roku 2002 celkem třikrát. Jeho organizace údajně nasbírala výpovědi takřka tisíců obětí za posledních sedmdesát let, které svědčí o sexuálních zločinech téměř patnácti tisíců duchovních.

Ministerstvo spravedlnosti však zareagovalo až letos v srpnu, a to na  základě zprávy vyšetřovací komise velké poroty v Pennsylvánii. 

Dokument z velké části sestavila na základě spisů z tajných archivů pennsylvánských diecézí. Podle generálního prokurátora Joshe Shapira dokumenty obsahovaly mimo jiné vlastnoručně psané zpovědi duchovních ze zneužívání.

„Kněží znásilňovali malé chlapce a dívky a lidé, kteří byli za jejich jednání odpovědní, nejen zůstali nečinní, ale všechny jejich skutky ukrývali,“ píše se ve zprávě. Právě utajování zneužívání bude v nadcházejícím vyšetřování dalším velkým tématem. 

Zločiny měl utajovat i samotný papež

Papež František už v říjnu přijal rezignaci kardinála Donalda Wuerla z pozice washingtonského arcibiskupa kvůli obvinění, že v letech 1988 až 2006 pomáhal ze své pozice krýt sexuální přečiny kněžích v Pittsburghu, kde působil jako biskup. Jde o rezignaci zatím nejvýše postaveného duchovního v souvislosti se zneužíváním.

Stovky amerických kněží znásilnily tisíc dětí, tvrdí zveřejněná zpráva

Podle dostupných důkazů o dění v Pennsylvánii věděl samotný Vatikán. Agentura AP uvedla, že jeden z tamních reverendů poslal Vatikánu dopis popisující svědectví seminaristů o tom, jak je tehdejší biskup McCarrick  nutí k sexuálním praktikám, již v roce 2000. Navzdory tomu byl McCarrick následující rok jmenován kardinálem. 

Arcibiskup a  bývalý velvyslanec Vatikánu v USA Carlo Maria Vigano podle svých slov o McCarrickově jednání osobně informoval papeže Františka, a to v roce 2013. Vatikán ale nijak nezareagoval. Vigano o podílu papeže na utajování sexuálního zneužívání dětí kněžími veřejně promluvil v červenci 2018 a vyzval jej k odstoupení. Od té doby se skrývá. 

Papež František se k obvinění Viganem přímo nevyjádřil, pouze při několika příležitostech zneužívání duchovními veřejně odsoudil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue