USA odložily návrat raketoplánů do vesmíru

  • 13
Americký vesmírný úřad NASA odložil obnovení letů amerických raketoplánů do vesmíru. NASA nechává své raketoplány v hangárech od roku 2003, kdy se zřítil stroj Columbia. Letos v květnu měl poprvé od tragédie vzlétnout raketoplán. Start Discovery se ale odkládá na červenec.

S odvoláním na zdroj z NASA to uvedla agentura Reuters.

Rozhodnutí učinil nový šéf NASA Michael Griffin, oficiálně by mělo být oznámeno v nejbližší době, uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován. Přípravy na odlet, který byl plánován na 22. května, byly zastaveny v průběhu čtvrtka.

Odborníci diskutovali v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě o riziku, že by se při stoupání raketoplánu mohly odlomit kousky ledu z nádrže nosné rakety. Úlomky by mohly mohly poškodit raketoplán, obávají se technici.

Podobná nehoda stála život sedm členů posádky raketoplánu Columbia. Kus izolační pěny, který se při startu odlomil z nádrže, poškodil křídlo stroje. To se při návratu raketoplánu do atmosféry zlomilo. - více zde

Po tragédii NASA své zbývající tři raketoplány přepracovala, aby už k podobné nehodě nemohlo dojít. Inženýři se ale obávají stejného nebezpečí od ledu, který se při výstupu na oběžnou dráhu tvoří na nádrži nosné rakety.

Raketoplán Discovery zřejmě nyní NASA stáhne zpět do hangáru. Jedním z návrhů řešení je instalace elektrického vyhřívání na části nádrže, kde hrozí největší kumulace ledu. Další možnost pro start Discovery bude mezi 13. a 31. červencem.

Motory byly zažehnuty - Discovery startuje, 12. října 2000.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video