Karavana honduraských uprchlíků je na cestě do Spojených států. Na hranicích se...

Karavana honduraských uprchlíků je na cestě do Spojených států. Na hranicích se je pokusila zastavit guatemalská policie. (15. října 2018) | foto: AP

Spojené státy o rok prodloužily ochranný status obyvatelům Hondurasu

  • 12
Spojené státy o rok prodloužily pro občany Hondurasu žijící v USA dočasný ochranný status, který brání jejich deportaci, oznámil v sobotu na Twitteru honduraský prezident Juan Orlando Hernández. Washington ochranný status udělil lidem z Hondurasu v roce 1999 po řádění hurikánu Mitch, který o rok dříve jejich vlast zpustošil.

Před týdnem USA další roční prodloužení poskytly také občanům Salvadoru, kteří výjimku mají od roku 2001 po dvou ničivých zemětřeseních. 

Trump přitom loni tvrdil, že obyvatelům obou středoamerických zemí status letos neprodlouží, neboť 20 let je dostatečně dlouhá doba na to, aby i chudé země dokázaly následky přírodních katastrof překonat.

Zmíněný status je dočasná výjimka, která oprávněné občany cizích zemí žijících v USA chrání před deportacemi, a to i když do USA přišli bez dokladů. Do programu, který v současné době zahrnuje také obyvatele Haiti, Somálska, Jižního Súdánu, Sýrie nebo Jemenu, jsou zapojováni lidé, jejichž země trápí válečné konflikty, následky přírodní katastrof nebo jiné vážné problémy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video