Sesuv útesu na oblíbenou kalifornskou pláž zabil tři lidi a další zranil

  • 8
Tři lidé zemřeli v pátek místního času po sesuvu útesu na oblíbenou pláž u kalifornského San Diega. Tuny pískovce se zřítily na prostor plný lidí, na místě zahynula jedna žena, dva další lidé podlehli později zraněním v nemocnici. Do nemocnice musel i další zraněný, jeden člověk s lehčími zraněními byl ošetřen na místě, oznámilo město.

Zhruba devět metrů dlouhý kus útesu se zřítil na pláž Grandview u města Encinitas severně od San Diega, oblíbenou především surfaři. Televize KNSD přinesla z helikoptéry záběry na plážová lehátka, ručníky, surfová prkna a hračky rozmetané po písku.

Nezasažení rekreanti a plavčíci z blízké pozorovací plošiny se pustili do prohrabování velké kupy pískovce ve snaze vyprostit zpod ní oběti.

„Viděl jsem plavčíky a dobrovolníky horečně vyprošťovat lidi,“ řekl listu Sand Diego Union-Tribune Jim Pepperdine, který žije blízko místa neštěstí. Řekl, že viděl lidi, jak se snaží oživovat ženu, pak bylo její tělo přikryto.

Jména ani věk obětí a zraněných nebyly zatím zveřejněny. Podle úřadů citovaných agenturou AP šlo ale ve všech případech o dospělé. Na místo neštěstí byli přivezeni speciálně vycvičení psi. Do pozdních pátečních hodin (místního času) ale nebyly objeveny žádné další oběti. 

Pláž je dostupná po dřevěných schodech z parkoviště nad útesem. Domům stojícím na jeho vrcholu nehrozí žádné nebezpečí, řekl šéf požárního sboru města Encinitas Mike Stein.

Místo, kde došlo k sesuvu útesu

Místo, kde došlo k sesuvu útesu

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: pláž

Video