Americký ministr zahraničí Antony Blinken odlétá na návštěvu Německa. (22....

Americký ministr zahraničí Antony Blinken odlétá na návštěvu Německa. (22. června 2021) | foto: Reuters

USA chtějí návštěvou osvěžit vztah s Německem, Blinkena přijme Merkelová

  • 18
Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu poprvé od nástupu do funkce navštíví Německo, kde se sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou. Blinken bude rovněž jednat se svým německým protějškem Heikem Maasem a v Berlíně se zúčastní konference o konfliktu v Libyi, kde budou i zástupci Ruska, Egypta a Turecka.

Hlavním bodem Blinkenovy dvoudenní návštěvy je schůzka s Merkelovou, se kterou bude jednat o novém začátku vztahů mezi Berlínem a Washingtonem. Za předchozího republikánského prezidenta Donalda Trumpa transatlantické spojení značně ochladlo, což se ale s nástupem demokrata Joea Bidena začalo měnit.

Biden si přeje obnovit tradičně pevné svazky s Evropou. V případě Německa se šéf Bílého domu rozhodl neuvalit sankce na firmu Nord Stream 2 AG, která stojí za stejnojmenným a takřka dokončeným rusko-německým plynovodem. K tomuto produktovodu mají USA a také řada evropských zemí výhrady.

Merkelová, která po čtyřech funkčních obdobích již v září ve volbách nekandiduje, se 15. července ve Washingtonu sejde s Bidenem. Osobně s ním už jednala na okraji summitu ekonomicky silných států skupiny G7. Do USA zase ve středu odlétá německý ministr hospodářství Peter Altmaier.

Cestu v Německu Blinken završí ve čtvrtek, kdy s Maasem uctí památku židovských obětí holokaustu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video