Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Velkého Floyda“ neznehybňoval jeden, ale tři policisté. Klečeli mu i na hrudi

  12:44aktualizováno  14:39
Video, které se objevilo v pátek na sociálních sítích, ukazuje, že policista Derek Chauvin neklečel na Afroameričanu Georgi Floydovi sám. Záběry ukazují další dva policisty, jak muže znehybňují. Do Minneapolisu se Floyd, kterému přátelé přezdívali „Velký Floyd“ nebo „Něžný obr“, přestěhoval po propuštění z vězení, kde strávil pět let kvůli ozbrojenému vloupání.

První video od očité svědkyně Darnelly Frazierové zachycuje místo činu zpoza auta, tudíž je vidět jen hlava a horní část těla George Floyda a policista Derek Chauvin, který mu klečí na krku. 

Na novém videu, jehož autor je podle serveru CNN neznámý, jsou však vidět další dva policisté, kteří Floyda znehybňují. Jeden z nich mu přitom klečel na hrudníku. Třetí mu znehybňoval nohy.

Zpravodajský web CNN se také obrátil na minneapoliskou policii kvůli ověření autenticity videa, ale vyjádření policejních úředníků se mu získat nepodařilo. Nevyjádřil se ani advokát Floydovy rodiny Ben Crump.

„Velký Floyd“ či „Něžný obr“

Přátelé Floyda přezdívali „Velký Floyd“ či „Něžný obr“. Do Minneapolisu se přestěhoval po propuštění z vězení, kde strávil pět let kvůli ozbrojenému vloupání. Měl v úmyslu najít si ve městě práci a změnit svůj život, napsal web televize Sky News.

Floyd se narodil se v Severní Karolíně a nějakou dobu žil v Houstonu. Zůstala po něm šestiletá dcera, která žije právě v Houstonu s matkou Roxie Washingtonovou. Ta místnímu listu Houston Chronicle řekla, že po dobu, co spolu holčičku vychovávali, byl Floyd dobrým otcem.

V mládí to byl talentovaný sportovec, vynikal zejména v americkém fotbalu a basketbalu. Donnell Cooper, jeden z jeho spolužáků, jej charakterizoval jako „tichého ale milého“ člověka.

Podle Washingtonové Floyd školu nedokončil a začal se věnovat hudbě v hiphopovém uskupení Screwed Up Click. Když se mu nedařilo v Houstonu najít práci, odstěhoval se do Minneapolisu, řekla.

Floyda se zastaly veřejně známé osobnosti včetně zpěvačky Rihanny:

Podle soudních dokumentů byl Floyd v roce 2007 obviněn z ozbrojeného vloupání. Po přiznání viny byl v roce 2009 odsouzen k pěti letům vězení. Ve videu, které nedávno zveřejnil na sociálních sítích, muž vystoupil proti násilí páchanému zbraněmi. „Naše mladá generace je zjevně ztracená,“ konstatoval.

„Kdyby se Floyd dnes ráno probudil a viděl Minneapolis v plamenech, zničilo by ho to,“ řekla mužova poslední přítelkyně Courteney Rossová deníku Star Tribune. „Tohle město miloval. Přišel sem (z Houstonu) a zůstal tu kvůli lidem a příležitostem,“ dodala.

V Minneapolisu pracoval jako řidič kamionu a strážce soukromé bezpečnostní služby v restauraci Conga Latin Bistro. Jedna ze zákaznic ho na Facebooku popsala jako srdečného člověka, který se rád se stálými zákazníky objímal. „Naštvalo by ho, pokud by se s ním člověk nepozdravil. Upřímně rád každého viděl a těšilo jej, když se lidé dobře bavili,“ napsala Jessi Zendejasová na sociální síti.

V Minneapolis a dalších amerických městech zuří nepokoje:

Floyd a Chauvin se mohli potkat v práci

Bývalá majitelka baru El Nuevo Rodeo uvedla, že jak Floyd, tak Chauvin byli ve stejnou dobu zaměstnanci bezpečnostní agentury, která podnik střežila. Pozdější policista Chauvin pro podnik pracoval 17 let. Žena si není jistá, zda se dvojice znala, ale jistě někdy pracovali na stejných akcích, jen Chauvin venku, zatímco Floyd uvnitř.

Chauvin podle ní často reagoval neuměřeně a neváhal použít pepřový sprej. „Byl vznětlivý a vypadal ustrašeně,“ řekla novinářům Maya Santamariaová.

Chauvin byl v pátek zatčen a obviněn z vraždy. Hrozí mu až 25 let vězení. Kauce byla stanovena na půl milionu dolarů (přes 12 milionů korun). Podle trestního oznámení muži klečel na krku osm minut a 46 sekund, z čehož dvě minuty a 53 sekund bylo v době, kdy Floyd již nereagoval. 

Všichni čtyři zasahující policisté už kvůli incidentu přišli o práci. Účastníci manifestací a nepokojů však požadují po úřadech, aby je stíhaly za vraždu. V tomto duchu se ve středu vyjádřil i starosta Minneapolisu Jacob Frey. 

Floyd na videu prosí, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžuje, že nemůže dýchat. K Floydově smrti patrně vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle. 

Incident spustil vlnu masivních protestů napříč Spojenými státy. V sobotu v noci se demonstrovalo ve více než 25 městech a vláda povolala členy Národní gardy.

V Houstonu, kde zemřelý černoch George Floyd vyrostl, se několik tisíc lidí sešlo před radnicí. V newyorském Brooklynu policie údajně množství protestujících zatkla. 

„Nemůžu dýchat“, skandovali v pátek večer také demonstranti před Bílým domem v připomínce posledních slov George Floyda a dalšího černocha Erika Garnera, který byl při zatýkání v New Yorku v roce 2014 přitlačen k zemi, ztratil vědomí a v nemocnici zemřel.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...