Úřadující ministr obrany USA Mark Esper (8. července 2019) | foto: AP

Rošáda na postu ministra obrany USA, Espera dočasně nahradil Spencer

  • 5
Vedení amerického ministerstva obrany se v pondělí jako třetí úřadující šéf Pentagonu od počátku letošního roku ujal Richard Spencer. Dosavadní úřadující ministr Mark Esper, kterého prezident Donald Trump do funkce navrhl, totiž odstoupil, aby mohl být do úřadu trvale potvrzen Senátem. Výměna by tak měla být jen dočasná.

Ke konci loňského roku na ministerský post rezignoval Jim Mattis, kterého měl nahradit Patrick Shanahan. Shanahan působil jako úřadující ministr, ale v červnu se rozhodl, že se z rodinných důvodů nebude ucházet o potvrzení své funkce Senátem. Trump proto na Shanahanovo místo úřadujícího ministra jmenoval Espera, kterého Senátu navrhl ke schválení.

Senát podle portálu Military Times nominaci obdržel v pondělí a Esper při této příležitosti z prozatímní funkce odstoupil a de facto se tak vrátil na předchozí pozici náměstka pro armádu.

Vedení ministerstva tak dočasně převzal Spencer, který byl náměstkem pro námořnictvo. Pentagon v prohlášení uvedl, že výše uvedená výměna funkcí byla nezbytná, neboť to vyžaduje zákon.

„Ačkoli mé působení v této roli bude zřejmě krátké, jsem plně připraven a odhodlán sloužit jako úřadující ministr obrany,“ uvedl Spencer.

Schvalovací proces s Esperem začne v úterý, kdy je očekáván před senátním výborem pro armádu. Kdy bude o Esperovi hlasovat celé senátní plénum, známo zatím není.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video