Karavana honduraských uprchlíků je na cestě do Spojených států. Lidé nejčastěji utíkají před chudobou a násilím. (14. října 2018) | foto: Reuters

Spojené státy omezí možnost migrantů požádat o azyl, ilegálním nevyhoví

  • 189
Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek oznámila, že lidé, kteří překonají jižní hranici USA nelegálně, nebudou splňovat podmínky udělení azylu. Informovala o tom agentura Bloomberg. Dosud platila povinnost vyslechnout jakoukoliv žádost o azyl, ať už byl migrant v USA legálně, či nikoliv.

„Náš azylový systém je ochromen příliš mnoha neopodstatněnými žádostmi o azyl od cizinců, kteří ohromně zatěžují naše zdroje a brání nám v tom, abychom rychle udělovali azyl těm, kteří si jej opravdu zaslouží,“ řekli ve společném prohlášení citovaném agenturou Reuters ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová a Matthew Whitaker.

Whitaker dočasně vykonává funkci ministra spravedlnosti, jelikož Jeff Sessions na tento ministerský post ve středu na výzvu prezidenta Trumpa rezignoval. Nielsenová a Whitaker dále sdělili, že lidé, kteří přijdou do USA nelegálně, nebudou splňovat podmínky k udělení azylu.

Podle amerických zákonů dosud platila povinnost vyslechnout žádosti migrantů o azyl, pokud jako důvod uvedli strach z násilí v jejich domovských zemích, píše BBC. Bylo tomu tak i v případě, že na území Spojených států pronikli ilegálně.

Trump dlouhodobě tvrdí, že azylová politika Spojených států každý rok do USA přiláká tisíce migrantů ze Střední Ameriky. Nový výnos pravděpodobně bude rozporován u soudu, napsala agentura Bloomberg.

Kriticky se k rozhodnutí vyjádřila nezisková organizace ACLU (American Civil Liberties Union), označila ho za „nezákonné“. Proti novému pravidlu vystoupila i organizace pro lidská práva Amnesty International.

„Azyl není škvíra v zákoně, je to životně důležitá věc. Tato politika zbytečně ohrožuje životy tisíců lidí,“ uvedl generální tajemník organizace Kumi Naidoo.

Prezident minulý týden oznámil, že Spojené státy umožní požádat o azyl pouze těm přistěhovalcům, kteří se registrují už při vstupu do země. Ostatní budou považováni za osoby, které nelegálně překročily hranice, a budou vyhoštěni.

Karavana migrantů z Hondurasu zamířila k hranicím USA v polovině října:

16. října 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video