Příslušníci mexických ozbrojených sil hlídkují na mexicko-americké hranici u...

Příslušníci mexických ozbrojených sil hlídkují na mexicko-americké hranici u města Ciudad Juárez, odkud migranti pronikají do Texasu. (24. června 2019) | foto: Reuters

Trumpův tlak uspěl, Mexiko vrací migranty a posílá vojáky na hranici s USA

  • 67
Mexiko přes víkend zesílilo represe, které mají odradit migranty od cesty do Spojených států. Stovky běženců odvezli policisté z různých částí země zpět na jižní hranici. Na severu u hranice USA Mexičané rozmístili přes 15 000 ozbrojenců. Mexiko nedávno pod tlakem Washingtonu přislíbilo zbrzdit ilegální migraci do USA.

„Rozmístili jsme na severu země více než 15 000 členů národní gardy a příslušníků armády,“ oznámil ministr obrany Luis Cresencio Sandoval na pondělní tiskové konferenci, které se zúčastnil i prezident Andrés Manuel López Obrador.

Podle televizní stanice Milenio úřady přes víkend odvezly zpět na jižní hranici 146 migrantů ze státu Queretaro v centrální části země a přes 100 dalších z hotelu ve státě Veracruz. 

Několik stovek dalších také převezly v neděli ráno z města Arriaga, které je strategickým místem pro lidi cestující na sever. Dříve se tu migranti shromažďovali a naskakovali na nákladní vlaky, podle agentury AP však tento víkend žádní na vagonech nebyli vidět.

Obrador také minulý týden nařídil soukromým autobusovým společnostem, aby kontrolovaly doklady lidí, kteří si kupují lístky. Mexické úřady nedávno rovněž začaly rozhánět karavany migrantů, v nichž běženci cestují ve větších počtech kvůli bezpečnosti.

Ženou migranty do většího nebezpečí

Ochránci občanských práv se obávají, že zvýšená míra kontrol a přítomnost národní gardy donutí migranty cestovat nebezpečnějším způsobem. Policie v poslední době nalezla desítky rodin namačkaných v nákladovém prostoru kamionů nebo ukrytých v tajných prostorech ve vozidlech.

Podle AP migrantů cestuje stále velké množství, jen po menších skupinách a skrytě. Mladý Hondurasan řekl, že dokud budou trvat nevyhovující životní podmínky v zemích původu, budou migranti stále usilovat o cestu na sever i za cenu většího rizika. 

U hranic USA je už 1500 migrantů, proti nim stojí drát a američtí vojáci

Obyvatelé Mexika opatření vlády podle průzkumu listu El Universal podporují. V červnu se polovina dotázaných vyslovila pro to, aby migrantům nebyl povolen vstup do země a aby lidé bez víz úřady deportovaly.

Nejnovější mexická opatření proti migraci jsou reakcí na tlak ze strany Spojených států. Jejich prezident Donald Trump nedávno Mexičanům pohrozil, že pokud nezastaví migraci, začne zavádět cla na dovoz zboží z Mexika do USA. 

Obě země před několika týdny uzavřely dohodu, která dává Mexiku 45 dní na snížení počtu přistěhovalců do USA. Spojené státy se na druhé straně zavázaly pracovat na rychlejším vyřizování žádostí o azyl. Obě země navíc posílí spolupráci bezpečnostních složek při ochraně společné hranice, včetně sdílení informací.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video