Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německo hlásí covidový rekord, soud přesto zrušil noční uzavření hospod

  7:16aktualizováno  20:14
Nové počty případů nákazy koronavirem jsou v mnoha světových zemích opět vyšší než v předchozích dnech. V Německu zaznamenali největší přírůstek od začátku epidemie, v Berlíně přesto zrušili zavírací hodinu restaurací. V USA počet nakažených překonal hranici osmi milionů. V souvislosti s covidem-19 po celém světě zemřelo přes 1,1 milionu pacientů, informovala agentura AFP.

Berlínský správní soud v pátek zrušil nařízenou zavírací hodinu pro hospody a restaurace, platnou od minulého víkendu. Více než desítka provozovatelů těchto zařízení z německé metropole tak uspěla se stížností na nařízení mít zavřeno od 23:00 do 6:00. Krok podle nich vedl pouze k tomu, že se mladí lidé setkávali jinde bez hygienických opatření. 

Podle soudu se jedná o neadekvátní opatření, údajně totiž neexistuje důkaz o tom, že by podniky dodržující epidemiologická opatření přispívaly k nárůstu počtu nově nakažených. Soud se přitom odvolal na vyjádření epidemiologického Institutu Roberta Kocha (RKI), který uvádí, že nárůst případů souvisí především s rodinnými oslavami.

V platnosti nicméně v Berlíně zůstal zákaz prodeje alkoholu po 23. hodině. Berlínská radnice se chce proti rozhodnutí soudu odvolat. Podle ní navíc zrušení zavírací doby platí jen pro jedenáct provozovatelů restaurací, kteří podali k soudu stížnost. „Pro všechny ostatní opatření nadále platí,“ uvedla radnice. 

Za poslední den přibylo v Německu 7 334 nově nakažených koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Vyplývá to z údajů RKI. Nový rekord tak překonal ten středeční, kdy země hlásila dalších 6638 infikovaných. 

Obětí v Německu za poslední den přibylo 24, čímž bilance mrtvých od začátku pandemie vystoupila na 9 734. Nakažených země dosud zaznamenala 348 557. Zhruba 287 600 lidí se už v Německu podle odhadů RKI z koronavirové nákazy zotavilo.

Podle agentury DPA jde současné hodnoty s těmi jarními srovnávat jen částečně, jelikož se v zemi provádí více testů, čímž se přichází na větší počet nakažených. Evidentní je nicméně nárůst počtu pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče.

Podle RKI bylo ve čtvrtek na těchto odděleních 655 lidí s koronavirem, z nichž 329 vyžadovalo plicní ventilaci. V celém Německu je aktuálně stále volných zhruba 8 700 lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, je podle RKI v Německu 1,08. O den dříve to bylo 1,04. To znamená, že jeden nakažený v průměru nakazí o něco více než jednoho dalšího člověka. Podle agentury DPA podává tento údaj obraz o dění starém zhruba deset dní.

V jednotlivých německých regionech se přes nepříznivý vývoj drolí některá sporná protiepidemická opatření. Od zákazu ubytování pro hosty, kteří pocházejí z koronavirem silně postižených německých oblastí, v pátek alespoň prozatím upustilo Bavorsko, které bylo jedno z hlavních podporovatelů tohoto opatření, na němž se minulý týden dohodla většina spolkových zemí.

Koronavirus přežije na mobilu, bankovce a oceli až 28 dní, tvrdí studie

Už ve čtvrtek zrušily zákazy ubytování kvůli údajné protiprávnosti správní soudy v Bádensku-Württembersku a Dolním Sasku a saská vláda od opatření upustila z vlastního popudu.

Bavorská vláda oznámila, že po pátečním vypršení platnosti zákazu toto opatření už nebude prodlužovat. Šéf úřadu zemské vlády Florian Herrmann ale zdůraznil, že uvedená restrikce zůstává v „šuplíku nástrojů“ pro boj proti pandemii.

Německé regionální vlády mají snahu protiepidemická opatření spíše zpřísňovat. Například vláda Bádenska-Württemberska v pátek oznámila, že od příštího týdne zavádí povinné nošení roušek i během vyučování pro žáky od 5. třídy. V Hamburku zavádějí roušky pro studenty na středních školách. Ve všech třídách se bude muset povinně každých dvacet minut větrat.

Restaurace v Hamburku budou muset od soboty zavřít ve 23:00 a otevřít budou smět nejdříve v 5:00. Během této doby bude také zakázáno prodávat alkohol. Nově se budou muset gastronomické provozy zavírat ve 23:00 také v okresech považovaných za ohniska nákazy v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Vzhledem ke kapacitě lůžek některé spolkové země slíbily v uplynulých dnech sousedním státům pomoc s nemocnými. Bavorsko a Sasko by mohly v případě potřeby přijmout covidové pacienty z Česka, Severní Porýní-Vestfálsko je připravené pomoci Nizozemsku. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví by mohla náklady na péči o zahraniční pacienty převzít ústřední vláda.

Slovenským zdravotníkům pomáhá armáda

Na Slovensku denní přírůstek případů ve čtvrtek poprvé překonal hranici dvou tisíc. V pětimilionové zemi přibylo 2 075 nakažených při rekordním počtu 14 010 vykonaných testů. Informovalo o tom národní centrum zdravotnických informací. Dosavadní maximum ze středy tohoto týdne bylo 1 929 potvrzených případů nákazy.

Podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího počty případů budou na Slovensku stoupat i v příštím týdnu, byť mírně kleslo takzvané reprodukční číslo, které uvádí, kolik dalších lidí jeden infikovaný nakazí.

Ve slovenských nemocnicích stoupá počet hospitalizovaných s koronavirem i pacientů, kteří museli být napojeni na plicní ventilaci. Některá zdravotnická zařízení už omezila plánované zákroky či požádala úřady o povolání ambulantních lékařů. Zdravotníkům pomáhá i armáda. Téměř 700 zdravotníků bylo pozitivně testováno na koronavirus.

Země nejprve na začátku října vyhlásila nouzový stav, postupně znovu začala zpřísňovat karanténní opatření a zavedla zákaz shromažďování více než šesti lidí kromě členů jedné domácnosti. Nová omezení naposledy vstoupila v platnost ve čtvrtek.

Slovenský parlament dříve v tomto týdnu posílil pravomoci úřadu hlavního hygienika a upravil jeho postup při nařizování zmíněných omezení. Učinil tak po upozornění generální prokuratury, že podle ní byla dřívější opatření hlavního hygienika v souvislosti s koronavirem nezákonná. Ústavní soud odmítl podnět opozice na prozkoumání souladu dvou opatření hlavního hygienika s ústavou; soud to zdůvodnil nedostatkem pravomocí.

Pracujte z domu, vyzývá polský premiér

V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo 1 552 případů koronavirové infekce. Vyplývá to z údajů rakouského ministerstva vnitra. Už ve středu země s necelými devíti miliony obyvatel hlásila 1 555 nových případů poté, co úřady opravily původně uváděný už tak rekordní nárůst o 1 346 případů.

Hlavním ohniskem nákazy v alpské republice je metropole Vídeň, která má za poslední den 480 nově nakažených. Nákaza se ale šíří i jinde v Rakousku. Na covidovém semaforu dnes poprvé začaly čtyři okresy svítit červeně: tyrolský Innsbruck, jeho okolí, okres Hallein v jižní části Salcburska a hornorakouské město Wels. Vídeň zatím zůstává oranžová.

Polsko v pátek oznámilo 7 705 nových případů nákazy a rekordních 132 úmrtí za uplynulý den, uvedla agentura Reuters. O den dříve to bylo 8 099 nových případů, což byl největší přírůstek za jediný den od začátku epidemie.

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo 157 608 lidí, z nichž 3 440 nákaze podlehlo. Panuje obava, že by se v nemocnicích mohlo být málo lůžek a ventilátorů. Vláda se ve čtvrtek proto rozhodla zpřísnit restrikce.

V oblastech s vyšším rizikem nákazy se zavřou vysoké a střední školy i bazény, sportovní zápasy budou bez diváků a není možné pořádat ani svatební oslavy. Premiér Mateusz Morawiecki také vyzval starší spoluobčany, aby nevycházeli z domovů. Stejně tak všichni, kdo mají tu možnost, by podle něj měli pracovat z domova.

„Musíme vší silou šlápnout na brzdu. Je to nutné, abychom ochránili zdravotní systém. Pandemie zrychluje, růst je exponenciální,“ varoval ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. V červené zóně je nyní přibližně polovina území Polska včetně metropole Varšavy. Ve žluté zóně, kam patří zbytek polského území, jsou pravidla o něco mírnější.

Za týden sedm tisíc hospitalizovaných

Francie ohlásila za minulých 24 hodin 25 086 nových nákaz koronavirem a 122 úmrtí infikovaných lidí. V případě nakažených covidem-19 je údaj o více než 5 000 infikovaných nižší než v předchozím dni, mrtvých ale skoro 40 přibylo.

V zemi se prověřuje více než 1 600 ohnisek nákazy a za minulých sedm dní bylo nutné hospitalizovat skoro 7 000 lidí.

Od dnešní půlnoci začne platit noční zákaz vycházení, vyhlášený pro další dny mezi 21:00 a 6:00 hodinou, v devíti největších městech. Omezení postihne asi 20 milionů Francouzů.

Francie má od začátku epidemie potvrzenu nákazu podle Univerzity Johnse Hopkinse u více než 850 000 lidí a zemřelo přes 33 000 infikovaných.

U Chorvatů poprvé přes tisíc nakažených za den

Chorvatsko za poslední den zaznamenalo 1 131 případů nákazy, čímž poprvé od začátku epidemie překonalo hranici tisíce nových infekcí za den. Uvedl to v pátek krizový štáb pro boj s koronavirem. V zemi panují obavy, zda místní zdravotnictví vydrží nápor pacientů.

V posledních deseti dnech přibývalo v zemi na Jadranu kolem 300 případů denně, dosavadním rekordem ale bylo ve čtvrtek ohlášených 793 případů infekce. Země, jejíž hospodářství do značné míry závisí na cestovním ruchu, tento týden zpřísnila opatření ve snaze zpomalit šíření nákazy.

Ve vnitřních veřejných prostorách platí povinnost nosit roušky a snížila se i maximální povolená kapacita restaurací a barů. Pracovní doba je omezena do půlnoci, veřejná shromáždění s více než 50 lidmi vyžadují zvláštní povolení, uvedla agentura Reuters.

Celkově se v zemi s více než čtyřmi miliony obyvatel nakazilo koronavirem 23 665 lidí. Na 345 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, z toho jeden za poslední den. Takzvaných aktivních případů je v Chorvatsku momentálně 4 233, z nich 505 se nachází v nemocnicích a 24 lidí je připojeno na ventilátor.

Podle epidemiologa Ozrena Polašeka by se do dvou týdnů mohl počet hospitalizovaných více než zdvojnásobit na přibližně tisíc, uvedl deník Jutarnji list. Jedná se podle něj o mezní množství pacientů, s nimiž si chorvatské zdravotnictví bude ještě schopno poradit. Odborníci jsou podle deníku ve shodě, že větší problém než kapacita lůžek je pro Chorvatsko možný nedostatek lékařského personálu.

V sousedním Slovinsku za poslední den přibylo 834 nakažených, což pro zhruba dvoumilionovou zemi představuje nový rekord. Dosud nejvyšším přírůstkem bylo čtvrtečních 735 infikovaných. Od pátku začínají platit zpřísněná opatření, která zahrnují částečnou uzávěru sedmi z dvanácti slovinských regionů s přibližně polovinou obyvatel země.

I Bosna a Hercegovina zaznamenala rekordní počet nově nakažených. V zemi se 3,3 miliony obyvatel jich přibylo 621. Na zhoršení epidemické situace se připravuje také sedmimilionové Srbsko, které nařídilo povinné nošení roušek kdekoliv mimo domov. Dosud zaznamenalo 35 719 nakažených, z toho 265 za poslední den. Počet úmrtí se za uplynulých 24 hodin zvýšil o dvě na 772.

Řecko má karanténu v Kozani, Švýcaři objednali vakcínu

V Řecku ode pátku platí karanténa pro 150 tisíc obyvatel regionu Kozani na severu země, kde hygienici kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených koronavirem vyhlásili nejvyšší stupeň nebezpečí. Informoval o tom list Kathimerini. Podle pravidel nyní nesmějí obyvatelé oblast karantény opustit, zavřené jsou restaurace, obchody, sportoviště, soudy i památky, dál ale fungují školy.

V regionu Kozani se od začátku října objevily více než dvě stovky nových případů infekce, z toho stovka během tohoto týdne. Podle hodnocení epidemiologů se tak oblast na mapě zbarvila do červena a platí v ní nejpřísnější restrikce. 

O stupeň nižší, oranžový stupeň výstrahy má aktuálně patnáct regionů včetně ostrovů Kréta, Mykonos, Zakynthos či Santorini. Karanténa v Kozani je zatím vyhlášená do 29. října, ale v případě nutnosti ji mohou úřady prodloužit.

V jedenáctimilionovém Řecku se od začátku epidemie koronavirem nakazilo na 24 tisíc lidí, přes 480 z nich zemřelo.

Švýcarsko hlásí rekordních 3 105 nově zjištěných případů koronavirové nákazy za den a dalších pět úmrtí. Ukazují to páteční údaje švýcarského úřadu veřejného zdraví. Úřad, který vede statistiku dohromady za Švýcarsko a sousední malé knížectví Lichtenštejnsko, dosud eviduje celkem 74 422 případů nákazy v obou zemích a 1 823 zemřelých.

Švýcarsko, které má 8,5 milionu obyvatel, podepsalo kontrakt na nákup 5,3 milionů dávek potenciální proticovidové vakcíny, kterou vyvíjí a testuje britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, oznámila v pátek švýcarská vláda.

Ačkoli Švýcarsko není členem EU, kontrakt je založen na dohodě mezi Evropskou komisí a firmou AstraZeneca o dodávkách až 400 milionů dávek do Evropy.

Denní přírůstek potvrzených případů v Itálii poprvé od počátku epidemie překonal hranici 10 tisíc. Předchozí rekordní bilanci 8 804 nakažených země oznámila ve čtvrtek. Úřady za posledních 24 hodin oznámily dalších 55 úmrtí. Počet provedených testů v Itálii poklesl ze čtvrtečních rekordních 162 932 na 150 377.

Dosud se v zemi nakazilo přes 391 tisíc lidí, z nichž se bezmála 248 tisíc vyléčilo a přes 36 tisíc zemřelo. Itálie má tak globálně šestou nejvyšší bilanci potvrzených úmrtí.

V Nizozemsku se za posledních 24 hodin nakazilo rekordních 7 984 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na institut veřejného zdraví RIVM. Celkem už tato země eviduje 217 783 nakažených, přičemž 6 765 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Země proto ve středu zpřísnila opatření proti šíření nákazy, nařídila například zavřít restaurace, hospody, kavárny i bary. Omezené je i setkávání lidí.

Nemocnice v Amsterdamu, Rotterdamu a Haagu jsou podle BBC pod obrovským tlakem kvůli přílivu nových pacientů s covidem-19, v případě potřeby jim proto slíbilo vypomoci s péčí o pacienty Německo.

Belgie, kde v poslední době počty nakažených rovněž rychle rostou, se chystá zpřísnit opatření proti šíření nákazy. Co do rychlosti šíření viru je země po Česku momentálně druhou nejvíce postiženou v Evropě. Ve středu Belgie oznámila více než 8 tisíc infikovaných za den, přičemž celkem se tam podle JHU nakazilo dosud 191 959 lidí, s nemocí covid-19 jich zemřelo 10 327. Nemocnice se obávají, že jim dojdou lůžka na JIP. 

Podle agentury Reuters se očekává, že belgická vláda zpřísní opatření proti šíření nákazy, například nařídí práci z domova pro většinu firem nebo povolí lidem blízký kontakt mimo domov pouze s jedním člověkem. Země by mohla také následovat Francii s nočním zákazem vycházení a omezit otevírací hodiny pro bary a restaurace, případně je zcela zavřít, podotýká Reuters.

V Bruselu, kde sídlí instituce Evropské unie a velení NATO, vychází podle agentury 20 procent testů na koronavirus pozitivních.

V Rusku přes 15 tisíc případů denně, nejhorší je Moskva

Ukrajina zaznamenala 5 992 nových případů koronavirové infekce za den. Informovala o tom v pátek bezpečnostní rada země. Zemřelo dalších 92 nakažených. Ukrajina oznámeným přírůstkem počtu infikovaných překonala dosavadní rekord 5 804 z 9. října. Dohromady už se v zemi nakazilo nejméně 287 231 lidí a 5 394 z nich zemřelo.

Vývoj nákazy tento týden přinutil ukrajinskou vládu prodloužit karanténní opatření až do konce roku. Poprvé celostátní karanténu zavedla v březnu, v létě přešla na takzvanou adaptivní karanténu, kdy omezení platila pro regiony s velkým počtem případů infekce. V současné době je země rozdělena do barevných zón podle množství případů covidu-19.

Rusko v pátek oznámilo 15 150 nových případů nákazy za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší údaj od začátku pandemie. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na operativní štáb. Dalších 232 pacientů s koronavirem zemřelo. O den dříve to bylo 13 754 případů a 286 úmrtí.

Je to vůbec poprvé, co v Rusku denní přírůstek nových případů infekce překročil 15 tisíc, upozornil list Kommersant na svém webu. Nejpostiženějším z 85 ruských regionů zůstává Moskva, kde za den přibylo více než 5 tisíc nakažených, což je podle TASS nejvíce od 12. května.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin prohlásil, že koronavirus se podaří porazit až masovým očkováním. S první větší várkou vakcín počítá pro přelom října a listopadu.

V Petrohradu představuje 647 nových případů také nový místní rekord, již čtvrtý za týden. V zemi s přibližně 146 miliony obyvateli se od začátku pandemie oficiálně nakazilo skoro 1,37 milionu lidí, z nichž 23 723 lidí nákaze podlehlo.

Rusko je z hlediska počtu nakažených čtvrtou nejpostiženější zemí světa, po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska celkového počtu úmrtí je podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie sleduje globálně, aktuálně na 13. příčce

Američané evidují 60 tisíc nových případů

Ve Velké Británii se za poslední den potvrdila nákaza koronavirem u 15 650 lidí. Zemřelo dalších 136 pacientů, u nichž byl virus potvrzen v minulých 28 hodinách. Oznámila to v pátek britská vláda. Co do počtu nakažených i mrtvých jde o pokles, protože v předchozím dni měla Británie 18 980 nových případů a 138 úmrtí.

Celkově se v zemi nakazilo přes 676 tisíc lidí a zemřelo více než 43 300 nakažených. Premiér Boris Johnson v pátek řekl, že nepodpoří celostátní uzávěru a že se dá ze současného vývoje šíření koronaviru soudit, že za dva týdny bude na jednotkách intenzivní péče více pacientů, než tomu bylo v první vlně epidemie. 

Prohlásil také, že zakročí v případě Manchesteru, pokud tamní představitelé nevyhlásí vyšší stupeň pohotovosti. Starosta Andy Burnham to odmítl udělat, dokud vláda nezvýší finanční podporu pro zimní období. Manchester vykazuje rychlý růst nakažených - na 100 tisíc obyvatel je to asi 500 lidí, tedy až pětkrát víc než v Londýně.

Nová omezení na zastavení epidemie zvažuje irská vláda. Řekl to její předseda Micheál Martin. Šéf irské zdravotní služby Tony Holohan vládu dopisem vyzval, aby vyhlásila pátý, nejvyšší stupeň omezení na šest týdnů. „Zvažujeme to, situace je velmi vážná,“ řekl novinářům Martin. Ministři mají na toto téma jednat v sobotu.

Vláda už vyhlásila 4. stupeň opatření ve třech oblastech u hranice se Severním Irskem, které je covidem-19 velmi zasaženo. Ve zbylých 23 oblastech zůstal v platnosti 3. stupeň. Zhruba šestimilionové Irsko má přes 46 400 potvrzených případů koronaviru a s covidem-19 tam zemřelo 1 838 lidí.

Spojené státy za středu evidují 60 tisíc nově nakažených, což je nejvíce od poloviny srpna. Počty nakažených stoupají takřka ve všech regionech, zejména pak na středozápadě. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že s chladnějším počasím se lidé začnou přesouvat do vnitřních prostor, což může přispívat k šíření infekce. Poukázali také na únavu lidí z protikoronavirových opatření a návrat studentů do škol.

Na covid-19 uhynulo v USA 10 tisíc norků. Nakazili se od personálu z farem

Podle agentury Reuters 25 amerických států zaznamenalo tento měsíc rekordní přírůstky nakažených. Všechny státy na středozápadě a severovýchodě v posledních čtyřech týdnech zaznamenaly více nově nakažených než za čtyři týdny předtím.

Ve Wisconsinu, Jižní Dakotě či New Hampshiru se počty nových případů za tu dobu zdvojnásobily. Deset států ve čtvrtek hlásilo rekordní nárůsty nakažených, včetně Wisconsinu, který eviduje zhruba 4 000 nových případů. Lůžka na jednotkách intenzivní péče jsou v částech státu podle místních úřadů zaplněny z 90 procent.

Od počátku pandemie zemřelo s nákazou v USA více než 217 tisíc lidí. V absolutních počtech jsou Spojené státy co do počtu zemřelých a případů nákazy koronavirem nejpostiženější zemí na světě.

Nejvíce nakažených doposud eviduje Kalifornie, následují Texas, Florida, New York a Georgie. Z celkového počtu nakažených na úrovni USA tvoří těchto pět států podle Reuters dvě pětiny.

Brazílie za uplynulý den zaznamenala dalších 713 úmrtí s koronavirem a 28 523 nových případů nákazy. S odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. O den dříve brazilské úřady hlásily 749 úmrtí lidí s covidem-19 a 27 235 nově nakažených.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...