(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Veterinář pomáhal pašovat drogy pomocí štěňat, heroin jim zašíval do břicha

  • 14
Kolumbijský veterinář čelí obvinění, že prostřednictvím zvířat pašoval drogy do Spojených států. Využíval při tom obzvlášť krutého způsobu, kdy do břišní dutiny štěňat zašíval tekutý roztok heroinu, který jim byl na místě určení opět vyoperován. Kolik zvířat tímto způsobem připravil o život, není známo.

Osmatřicetiletý veterinář Andreas Lopez Elorez se v úterý ocitl před americkým federálním soudem v New Yorku. Do Spojených států byl vydán ze Španělska, kde ho policie zadržela před třemi lety. Unikat se mu přitom dařilo už od roku 2005, kdy kolumbijské úřady vystopovaly víc než dvě desítky pašeráků drog. 

Za jeho zločiny mu hrozí minimálně deset let za mřížemi, podle deníku The Guardian se ale trest může vyšplhat i na doživotí.

02.května 2018 v 10:03, příspěvek archivován: 02.května 2018 v 18:50

ANIMAL CRUELTY Andres Lopez Elorez, a Colombian veterinarian, appeared in court in Brooklyn accused of cruel surgery to turn puppies into drugs mules. He is alleged to have implanted liquid heroin in puppies who were then flown to the US & killed. https://t.co/dVMcpLGHwa

„Elorez není obyčejným obchodníkem s drogami, ale také zradil lékařský slib chránit zvířata před utrpením. Své chirurgické dovednosti využil ke krutému plánu, jak uvnitř břišní dutiny štěňat převážet heroin,“ konstatoval americký prokurátor Richard Donoghue, který má případ na starost. „Psi jsou nejlepším přítelem člověka a jak obžalovaný brzy zjistí, my jsme nejhoršími nepřáteli drogových dealerů,“ dodal Donoghue.

Zachráněné štěně slouží u protidrogového týmu

Podle amerických úřadů byl Elorez mezi lety 2004 a 2005 členem kolumbijské skupiny pašeráků heroinu, kteří pro převoz zboží do Spojených států využívali mnoho různých metod, včetně lidských či psích kurýrů. Štěňata byla letecky posílána do New Yorku, kde jim byl heroin z břicha vyříznut. Podle vyšetřovatelů většina zvířat při tomto procesu zemřela.

Muž dostal rok vězení za týrání štěňat. Jedno utopil, další poranil

Agenti amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) v roce 2005 objevili při jedné razii deset štěňat na kolumbijské drogové farmě. Pět z nich uteklo, tři podlehla infekci a dvě byla adoptována. Jedno bylo posléze zařazeno do protidrogového výcviku a stalo se součástí boje proti drogovým dealerům v Kolumbii.

„Drogové organizace vede neuhasitelná žízeň po penězích, kvůli kterým jsou ochotní se dopouštět tak nemyslitelných zločinů, jako je používání nevinných štěňátek k pašování zboží,“ komentoval případ velitel newyorské divize DEA James Hunt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video