Američanka se nakazila koronavirem. Přesto dál protestuje proti karanténě

  • 111
V USA pokračují protesty proti karanténním omezením. Demonstranti nemají roušky, nedodržují předepsanou vzdálenost ani zákazy veřejného shromáždění. To se vymstilo protestní skupině ze Severní Karolíny, jejíž členy policie zatkla. Vůdkyně protestujících totiž přiznala, že měla pozitivní testy na koronavirus.

Audrey Whitlocková předsedá Facebookové skupině Reopen NK (Znovuotevřete Severní Karolínu), která má 70 000 členů. V neděli napsala na sociálních sítích, že měla pozitivní testy na koronavirus. Zprávu později smazala, média ji však zachytila.

Žena v příspěvku tvrdí, že karanténní opatření porušují její ústavou daná práva. „Jako asymptomatický pacient s pozitivními testy na covid-19 (karanténa skončí 26/4) jsem byla přinucena k dvoutýdenní karanténě,“ postěžovala si Whitlocková. „Bylo mi řečeno, abych se nenavštěvovala žádná veřejná či soukromá zařízení, a tedy mi bylo upřeno právo na svobodu vyznání podle prvního dodatku ústavy,“ uvedla.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Podle Whitlockové karanténa též znamená, že nemůže do zaměstnání. Pokud by porušila státní nařízení a šla ven či pracovat, úřady by ji mohly zadržet za porušení karanténního opatření. Whitlocková má za to, že se jedná o diskriminaci, kterou ústava zakazuje.

Podle serveru WRAL Whitlocková v neděli naznačovala, že se po ukončení karantény zúčastní protestů proti omezením přijatým v boji proti koronaviru. „Budu tam (na demonstracích) každý den, dokud nebudeme svobodní, protože někdo musí uskutečnit dobrou věc tváří tvář špatnosti,“ napsala.

Whitlocková však v pondělí uvedla, že se nechystá účastnil úterní demonstrace. Další organizátorka protestů Ashley Smithová sdělila médiím, že Whitlocková dodržovala domácí karanténu a že nebyla na žádné akci, kterou skupina pořádala.

Server Newsweek podotýká, že Whitlocková není jedinou obyvatelkou Severní Karolíny s koronavirem, která vyzývá k uvolnění karantény. Colleen Gill Sprinkleová, řekla serveru WXII, že řada opatření je „špatná“.  Její otec přitom zemřel na covid-19 a sama je nemocí nakažena. Souhlasí jen s nošením masek a dodržováním sociální vzdálenosti. Nechápe však, proč nesmí jít do kostela.

Policisté nedodržovali sociální vzdálenost

Policie Smithovou v úterý zadržela spolu se třemi lidmi během další demonstrace Reopen NK kvůli porušení státních nařízení o shromažďování. Smithová a další zadržení odmítali dodržovat sociální vzdálenost, ačkoliv je k tomu policisté vyzývali. Demonstranti se podle policejní tiskové zprávy také pokusili vniknout do budovy, kde zrovna zasedala vláda.

Videa ukazují, jak Smithová v poutech nadává policistům do „prasat“. Její manžel Adam Smith řekl, že „takhle začalo nacistické Německo“.

Smithová tvrdí, že policie ji zranila na zápěstí a vzala jí brýle, takže neviděla. „Žádný policista nedodržoval sociální vzdálenost. Tolik k následování zákona,“ řekla.

Akci přihlíželi američtí zdravotníci, kteří uspořádali vlastní „protiprotest“, s rouškami na tváři a dva metry od sebe. Někteří odpůrci karanténních opatření je osočili, že jsou najatí a nutili je, aby odešli.

Severokarolínská Demokratická strana silně zkritizoval Reopen NK s tím, že skupina znovu „ukazuje do nebe volající nedostatek společenské zodpovědnosti a naprostou ignoraci našich odborníků a zdravotnických pracovníků, kteří jsou v přední linii této krize.“

Ačkoliv demonstranti tvrdí, že nepatří k žádné politické straně, silně kritizují demokratického guvernéra Severní Karolíny Roye Coopera a požadují jeho odchod. Mnozí z nich také veřejně vyjadřovali sympatie prezidentovi Donaldu Trumpovi, který je kritizován za bagatelizování koronavirové krize.

Koronavirus si vyžádal v USA více mrtvých než válka ve Vietnamu

Proti karanténním opatřením se pořádají protesty napříč Amerikou, při některých lidé nosí zbraně. Americká média tvrdí, že jsou protestní skupiny napojeny na krajně pravicová hnutí. Trump vyjádřil demonstrantům podporu.

Trumpův viceprezident Mike Pence vzbudil velké pobouření svou úterní návštěvou nemocnice Mayo Clinic v Rochesteru v Minnesotě, kde jako jediný člen delegace neměl roušku, přestože to má nemocnice ve svých pravidlech. Pence neměl roušku ani v laboratoři, kde se testuje na koronavirus. Viceprezident to odůvodňuje tím, že je pravidelně testován na koronavirus a je zdravý.

USA jsou nejpostiženější zemí na světě. Na covid-19 už zemřelo více Američanů než během války ve Vietnamu, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse. Vojenský konflikt trval zhruba deset let, první oběť současné nákazy USA oznámily koncem února.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video