Páv, ilustrační foto

Páv, ilustrační foto | foto: archiv

Kalifornské město sužují pávi. Místním se líbí, ale vadí jim hluk a trus

  • 28
Netradiční škodná trápí kalifornské město Tracy. Místní obyvatelé si stěžují, že už mají plné zuby pávů, kteří se do jejich města nastěhovali, hřadují na střechách, promenádují se po zahradách a verandách, vydávají nelibozvučné zvuky, a kam se pohnou, nechávají za sebou trus.

„Jsou krásní, ale žít s nimi je docela něco jiného. Naše střechy jsou celé bílé, ale není to sníh,“ řekla obyvatelka Terina Laceyová místní televizní stanici. „Jakmile k vám přiletí, okamžitě se začnou chovat jako doma,“ dodala s tím, že paví samečci, kteří se pyšní svými nádhernými ocasy posetými výraznými oky, jsou při namlouvání a páření schopní dělat na střechách takový hluk, jako by tam chodil člověk.

Tito impozantní ptáci původně žili v místní mlékárně, která ale před desítkami let ukončila provoz. Pávi se dál rozmnožovali a postupně se naučili létat do obytných čtvrtí, kde je některé rodiny začaly krmit. Nyní jich je ve městě zhruba třicet a odmítají odejít.

A taky nejsou nijak plaší. „Občas se k vám přiblíží na malou krátkou vzdálenost a někdy po vás dokonce i vystartují,“ svěřil se stanici místní pošťák Corey Marzett.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video