Sériový vrah z Kalifornie unikal od 80. let, usvědčila jej analýza DNA

  • 143
Policie v Kalifornii zadržela muže, kterého považuje za sériového vraha a násilníka ze 70. a 80. let. Nyní 72letý bývalý policista Joseph James DeAngelo měl do poloviny 80. let zabít dvanáct lidí a znásilnit desítky žen. Usvědčit jej po letech měla analýza DNA, prokuratura už jej ze dvou vražd obvinila.

Policisté podle serveru NBC News muže zatkli v noci na středu v oblasti kalifornské metropole Sacramento, kde v současnosti žil. „Věděli jsme, že hledáme jehlu v kupce sena, ale byli jsme si jistí, že tam je. Nakonec jsme ji našli a bylo to tady v Sacramentu,“ řekla na tiskové konferenci státní zástupkyně okresu Anne Marie Schubertová.

Policisté nedávno narazili na stopu v desítky let nevyřešeném případu a začali sacramentského důchodce tajně sledovat a hledat v jeho každodenních zvyklostech sebemenší spojitost s dávnými činy. Nakonec se jim před týdnem podařilo odebrat dva vzorky DNA z věcí, které vyhodil.

V současnosti je zatím DeAngelo obviněn z vraždy Lymana a Charlene Smithových v březnu roku 1980.

Násilník, který podle přezdívky Kalifornie dostal jméno „Golden State Killer (zabiják ze zlatého státu)“, v průběhu 70. let v jižní Kalifornii znásilnil 45 žen a do poloviny 80. let zabil 12 lidí. Kromě toho měl také vykrást přes stovku domů. Maskovaný a ozbrojený si vybíral ženy, které byly doma samy, zabíjel i páry. 

O podezřelém se ví, že sloužil u námořnictva a během 70. let pracoval jako policista v menších kalifornských městech Exeter a Auburn. I proto se mu zřejmě dařilo policii tak dlouhou dobu úspěšně unikat. V srpnu 1979 byl od policie propuštěn pro krádež v obchodě. Co dělal v dalších letech života, není zatím úplně jasné. 

Podle jednoho z vyšetřovatelů, který se případem zabýval po desetiletí, sériový vrah celou dobu sledoval zprávy o svých činech v médiích. Následně měnil své zvyklosti ve výběru obětí a držel se tak neustále o krok před policií. „Dobře zametal své stopy,“ uvedl, „s čím ale nepočítal, byla analýza DNA.“

Pátrání po pachateli vedlo kalifornské zákonodárce začátkem tohoto století k přijetí zákona nařizujícího shromažďování vzorků DNA od osob obviněných ze závažných zločinů. Právní předpis, který schválili obyvatelé státu v referendu, inicioval bratr jedné z obětí.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) před dvěma lety vypsal odměnu 50 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba milion korun) za informace, které k dopadení sériového vraha povedou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video