Šajma Svílahová (uprostřed fotografie), se svým manželem (vlevo) a v obležení...

Šajma Svílahová (uprostřed fotografie), se svým manželem (vlevo) a v obležení podporovatelů. Svílahová dostala výjimku ze zákazu udělování víz občanům jemenské národnosti, aby mohla navštívit svého umírajícího dvouletého syna | foto: AP

Právo dát sbohem. USA povolily jemenské matce navštívit umírajícího syna

  • 29
Jemenská matka, která bojovala za právo vidět svého umírajícího malého syna, dorazila do Kalifornie. Stalo se tak poté, co americké úřady zrušily zákaz cestování, který pro ni předtím platil. Otec rodiny předtím veřejně vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby matce udělil vízum: „Chce mu dát polibek na rozloučenou.“

Kvůli protiimigračním opatřením, které již dříve zavedla Trumpova administrativa, měla Šajma Svílahová zákaz do USA vstoupit. Ačkoliv žije v Egyptě, je původem Jemenka. O případu informovala britská BBC.

Dveře do USA se zavírají, muslimové z vybraných zemí stěží dostanou víza

Otec a syn mají americké občanství, matka jen jemenské. Když bylo chlapci osm měsíců, utekli před válkou v Jemenu do Egypta. U nyní dvouletého Abdalláha lékaři odhalili onemocnění mozku, které ovlivňuje jeho schopnost dýchat. 

Když se chlapcův stav zhoršil, otec ho letos v říjnu odvezl kvůli léčbě do Spojených států. Tamní zdravotníci ale konstatovali, že nemoc není možné zvrátit a že chlapec umírá. Jeho matka se od té doby snažila dostat za ním do USA, ale neúspěšně.

Svílahová přicestovala do San Franciska ve středu pozdě večer místního času a hned na letišti ji přivítaly desítky lidí, kterým jejich příběh nebyl lhostejný. Z letiště měla zamířit do dětské nemocnice, kde leží její syn. Jak Abdalláhův otec uvedl, nyní se budou moci společně s manželkou „se synem důstojně rozloučit“.

Americké ministerstvo zahraničí nakonec udělilo Svílahové povolení přicestovat do země, oznámila muslimská Rada pro americko-islámské vztahy (CAIR). Úřady byly předtím zaplaveny tisícovkami emailů i dopisů od členů Kongresu, kteří se za udělení povolení přimlouvali. 

„Ulevilo se nám, že matka bude moci naposledy políbit svého syna,“ okomentoval rozhodnutí úřadů advokát Saad Sweilem z organizace CAIR, který rodině pomáhal. „Veřejná podpora této rodině byla neuvěřitelná,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video