(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

USA a Izrael vystoupily z UNESCO. Je to protižidovská organizace, tvrdí

  • 315
Spojené státy a Izrael oficiálně vystoupily z Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Důvodem je údajné protiizraelské zaměření organizace, proti kterému se židovský stát dlouhodobě ohrazuje. Obě země ohlásily svůj úmysl už před více než rokem.

Podle Izraele a Spojených států vystupuje UNESCO v mnoha případech kriticky vůči židovskému státu. Poukazuje na jeho okupaci východního Jeruzaléma, zařadilo místa spojená s judaismem k palestinskému dědictví a v roce 2011 organizace přijala Palestinu jako plnohodnotného člena. 

USA a Izrael vystoupí z UNESCO. Jeho rezoluce jsou protiizraelské, říkají

Jak uvedla agentura AP, z finančního hlediska nebude mít izraelský a americký krok na UNESCO velký dopad, protože obě země zastavily vyplácení svých příspěvků již po přijetí Palestiny v roce 2011.

USA do té doby hradily 22 procent rozpočtu organizace. Jejich dluh nyní dosáhl 600 milionů dolarů (13 miliard Kč), což byl podle kritiků jeden z důvodů Trumpova rozhodnutí z organizace vystoupit. Izrael dluží UNESCO deset milionů dolarů.

USA patřily k dvaceti zemím, které UNESCO po druhé světové válce založily.  „Toto rozhodnutí nebylo lehké,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí v říjnu 2017, kdy prezident Donald Trump podepsal výnos o vystoupení z organizace. Ministerstvo jako důvod uvedlo „nutnost zásadní reformy UNESCO“ a její „zaujatost vůči Izraeli“.

Šéfka UNESCO Irina Bokovová uvedla, že rozhodnutí Washingtonu organizace „hluboce lituje“ a označila jej za ztrátu pro „rodinu Spojených národů“. „Univerzalita je základním předpokladem pro plnění poslání UNESCO budovat mír a mezinárodní bezpečnost tváří v tvář nenávisti a násilí, bránit lidská práva a lidskou důstojnost,“ uvedla Bokovová.

Spojené státy už jednou UNESCO opustily, a to v roce 1984. Za důvod tehdy označily protizápadní politizaci a neefektivní řízení. Zpět se vrátily teprve v roce 2003. I po ohlášení vystoupení v příštím roce se budou nadále snažit podílet se na činnosti organizace jako pozorovatelský stát, aby mohly přispívat svými „názory, stanovisky a odbornými posudky“, dodala americká diplomacie. 

Izrael vzdoruje OSN snižováním příspěvků, může přijít o hlasovací právo

Izrael v červenci roku 2017 protestoval snížením příspěvků do OSN proti tomu, že UNESCO uznalo staré město v Hebronu a hrobku patriarchů za palestinské dědictví, což Židům podle Izraele upírá jejich roli v této části dnešního Západního břehu Jordánu. Organizace zároveň označila Izrael za „okupační mocnost“ v Jeruzalémě.

Židovský stát také kritizuje rezoluci UNESCO z roku 2016, která pro jeruzalémskou Chrámovou horu používala pouze muslimské názvy a kritizovala Izrael za kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost oblasti.  Chrámová hora je však posvátným místem nejen pro muslimy, ale i pro židy. Právě tam totiž stával Chrám, podle kterého se hora jmenuje. Chrám zničili Římané až na jeho západní zeď, kterou svět nyní zná jako Zeď nářků.

Sněmovna: Rezoluce UNESCO k Jeruzalému je nenávistně protiizraelská

Protiizraelské postoje organizace kritizovali i čeští poslanci, kteří „nenávistnou rezoluci“ z roku 2017 odsoudili a vyzvali vládu k pozastavení placení členských příspěvků organizaci. Formulace v rezoluci podle některých českých zákonodárců odporují neutrálnímu a mírotvornému charakteru OSN, diskreditují UNESCO a posilují antisemitské tendence. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video