Kvůli finanční krizi federální vlády byla krátce uzavřena i Socha Svobody (21....

Kvůli finanční krizi federální vlády byla krátce uzavřena i Socha Svobody (21. ledna 2018) | foto: AP

Finanční pat v USA končí. Kongres schválil rozpočet vlády do 8. února

  • 112
Američtí demokraté po třech dnech vyjednávání s republikány podpořili návrh na další financování vlády. Zákon, který již podepsal prezident Donald Trump, zajišťuje chod úřadů do 8. února. Vládní úřady byly bez peněz od půlnoci z pátku na sobotu. Demokraté svůj souhlas s návrhem podmiňovali ochranou přistěhovalců.

Zatímco souhlas Sněmovny reprezentantů, kde mají republikáni výraznější většinu, se očekával, v Senátu nebyla podpora rozpočtu dlouho jistá. Poté, co lídr senátních demokratů Chuck Schumer oznámil, že jeho strana návrh podpoří, hlasovalo pro 81 senátorů ze stovky.

Proti byli vesměs zákonodárci, kteří patří k výrazně levicovému proudu ve straně. K těm patří i možní Trumpovi vyzyvatelé v příštích prezidentských volbách v roce 2020 Elizabeth Warrenová či Bernie Sanders. Vadilo jim, že součástí návrhu není prodloužení programu DACA, jenž chrání přistěhovalce, kteří přišli do USA s rodiči jako děti.

O tom byli ochotni republikáni diskutovat až po schválení rozpočtu, což nakonec většina opozice akceptovala. Podle demokratických oponentů však neexistuje záruka, že republikáni program, který poskytuje pro zhruba 700 tisíc takzvaných snílků legální pobyt v USA, skutečně podpoří.

„Těší mne, že demokraté dostali rozum,“ vzkázal Trump prostřednictvím mluvčí Sarah Sandersové. Zákon, který umožňuje opětovné otevření řady federálních úřadů, podepsal prezident několik hodin po schválení sněmovnou.

Sandersová zároveň upozornila, že Trump „přistoupí na dlouhodobou dohodu o přistěhovalectví jen a pouze v případě, že bude dobrá pro stát“.

Část demokratů včetně Schumera kritizovala přístup šéfa Bílého domu, který se během napjatého třídenního vyjednávání k situaci nevyjadřoval a do rozhovorů se nijak nezapojoval. 

Zavřené památky a parky

Federální vládě došly peníze na běžný provoz v noci z pátku na sobotu, kdy se Senát  nedokázal dohodnout na jejím dočasném rozpočtu. Řada federálních úřadů tak zůstala uzavřena a statisíce amerických státních zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou. 

Platební neschopnost si již o víkendu vynutila uzavření mnoha památek, včetně slavné sochy Svobody. Ta ale byla v pondělí opět veřejnosti zpřístupněna. Peníze na provoz památníku uvolní stát New York. Přístupná bude i řada národních parků, včetně Grand Canyonu.

Demokratičtí poslanci schválení dočasného rozpočtu podmiňují ochranou přistěhovalců, kteří do země přišli bez dokladů jako děti. To ale republikáni nechtějí připustit bez souhlasu se zdí na hranicích s Mexikem a dalšími výdaji na bezpečnost.

Zachovány zůstaly všechny vládou financované činnosti nezbytně nutné pro běžný chod státu a pro ochranu lidí a majetku. Jde například o zajištění akutní zdravotní péče, národní bezpečnosti či pomoci obětem katastrof. Téměř beze změny by měly fungovat i poštovní služby, věznice, daňové úřady, řízení letového provozu či výroba elektřiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video