Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soros a tajemný muž s deštníkem. Konspirační teorie kolem protestů v USA

  18:28
Za masivními protesty v USA stojí finančník George Soros, smrt Afroameričana George Floyda byla zinscenovaná, zabili ho Rusové, nepokoje vyvolávají policejní provokatéři. Situace ve Spojených státech je živnou půdou pro falešné zprávy a konspirační teorie.

Protesty jsou v online světě velmi živou událostí. Podle agentury Zignal Labs specializující se na monitoring online médií, počet článků na internetu o amerických nepokojích dalece přesahuje pozornost věnovanou protestním hnutím v Hong Kongu a hnutí žlutých vest ve Francii minulý rok.

Díky velké pozornosti se tak protesty stávají živnou půdou pro konspirační teorie a různé typy falešných zpráv, tzv. „fake news“. Na jednom videu, které koluje internetem, je např. vidět exploze budovy. Záznam ale vznikl v čínském přístavu Tchien-ťin v roce 2015, poukazuje stanice BBC

Podle listu The New York Times jednou z nejpopulárnějších teorií je, že Floyd ve skutečnosti žije a svou smrt pouze předstíral. Podle jiné varianty této spekulace Derek Chauvin, policista, který Floyda zatýkal a klečel mu při tom na krku, je herec řízený tajnou vládní strukturou řídící americkou politiku, jenž má zájem na sesazení vůči němu nepřátelského prezidenta Donalda Trumpa.

Přesvědčení, že skryté mocné síly nechávají najaté herce přehrávat šokující incidenty, na jejichž základě mohou uskutečnit operace s velkým politickým dosahem, například vojenské údery, jsou častým tématem konspiračních teorií. Třeba organizace Bílé přilby je opakovaně kritizována, že inscenuje záběry Syřanů popálených chemickými zbraněmi, aby údajná tajná vládní struktura mohla vyvolat válku USA a dalších států s Bašárem Asadem.

Podle další populární konspirační spekulace protesty inicioval americký finančník maďarského původu George Soros. Známý filantrop údajně platí demonstranty s cílem vytvořit „rasovou válku“, která svrhne vládu prezidenta Donalda Trumpa.

USA zařadí Antifu mezi teroristy. Mohou za nynější násilnosti, uvedl Trump

Soros je v konspiračních kruzích neblaze proslulou postavou. Jeho podpora humanitárních skupin po celém světě je podle konspiračních teoretiků zástěrkou pro mnohem ďábelštější plány svržení národních vlád a odpůrců liberálního progresivismu a jejich nahrazení globalistickými loutkami Nového světového řádu.

Mezi Sorosovy odpůrce se řadí i maďarský premiér Viktor Orbán nebo bývalý starosta New Yorku a Trumpův právník a blízký spolupracovník Rudy Gulliani.

Ještě silněji podle analýzy Zignal Labs je na sociálních sítích zastoupena teorie, že protesty mají na svědomí příslušníci krajně levicového fašistického hnutí Antifa. Spekulaci zvláště posílil prezident Trump, který Antifu přímo viní z nynější vlny protestů. Trump v neděli oznámil, že USA zařadí uskupení mezi teroristické skupiny.

Twitter oznámil, že skupina prosazující bílou nadřazenost Identity Evropa spravovala falešný účet zdánlivě náležející pod Antifu. V příspěvcích pod jménem levicového hnutí vyzývala k násilí v bělošských předměstích. Jeden z nich sdílel i Trumpův syn, Donald Trump Jr.

Na Twitteru se též objevil falešný manuál s příkazy, jak neustále udržovat protesty v chodu. Manuál údajně napsali Demokraté. Server Snopes však zjistil, že manuál pochází ve skutečnosti s roku 2015, kdy probíhaly protesty v Baltimoru kvůli smrti černošského mladíka. I v té době se jednalo o hoax.

Tajmený muž s deštníkem a Rusové

Konspirační teorie se ale šíří i z řad příznivců levice a demokratické strany. Objevují se videa, která mají dokládat cílené zapojení ideologicky nepřátelských skupin, jakou je policie, armáda či zastánci nadřazenosti bílé rasy.

Levicoví uživatelé sociálních sítí na své účty dávají videa současného policejního násilí proti černošským aktivistům, v řadě případů se ale jedná o záznamy z dřívějších dob. Odborníci varují, že počet takovýchto zavádějících videí bude pravděpodobně stoupat v souvislosti s Trumpovým nařízením mobilizace vojenských zdrojů k potlačení protestů.

Trump nařídil mobilizovat civilní i vojenské zdroje k potlačení protestů

I takové konspirační teorie zaznívají dokonce na politické úrovni. Minnesotský generální prokurátor Keith Ellison sdílel video tajemného muže s deštníkem s nápisem „podezřelý muž rozbijí okno a začíná nepokoje v Minneapolis“. „Tento muž nevypadá jako jakýkoliv jiný protestující za lidská práva, kterého jsem kdy viděl. Vypadá jako provokatér,“ napsal Elison, který poprosil občany, aby neznámého jedince identifikovali.

Prokurátor tím rozjel spekulace, že muž s plynovou maskou a deštníkem je agent provokáter poslaný vládou vyvolávat protesty, případně bílý neonacista, jehož cílem je vrhnout špatné světlo na černošskou komunitu.

Podle guvernéra Minnesoty Tima Walze je 80 procent účastníků protestů ve městě Minnesota odjinud. Naznačil, že do nepokojů jsou zapojeni zastánci bílé nadřazenosti a drogové kartely, které organizují „pokus destabilizovat občanskou společnost“, cituje ho server Forbes. 

Konspirační teorie mají i mezinárodní přesah. Jako v případě koronavirové krize či prezidentských voleb v USA v roce 2016, i nyní je Rusko obviňováno, že se pokouší sociální rozdělení v USA prohlubovat falešnými účty na sociálních sítí. Koluje dokonce teorie, že právě Rusové nějakým způsobem zabili Floyda, aby vyvolali rasové nepokoje.

Šéfredaktor čínských provládních novin Global Times naznačil, že značný vliv na protesty v USA mají demonstranti za nezávislost v Hong Kongu. „Zlovolní HK demonstranti jsou zcela zřejmě strůjci násilných protestů napříč USA,“ napsal bez bližšího upřesnění, jakým způsobem přesně hongkongští protestující mají na svědomí protesty v USA.

Trest za fake news

Propaganda uměle vytvářených událostí může jejich příznivce ale přijít draho. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil v USA nyní asi nejznámější konspirační teoretik Alex Jones, který musel zaplatit soudní poplatky ve výši 10 tisíc dolarů.

Jones tvrdil, že masakr na Sandy Hook Elementary School z roku 2012, při němž zemřelo 26 lidí, z toho 20 malých dětí, byl „hoax“ s nastrčenými herci. Rodiny obětí jej ale zažalovaly.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ruské drony znovu udeřily na Ukrajinu, ta hlásí poškození energetiky

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  9:02

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Harvardova univerzita odstranila z knihy vazbu z lidské kůže. Omluvila se, že až nyní

29. března 2024  8:25

Americká Harvardova univerzita stahuje z fondu své knihovny publikaci z roku 1880, která byla...

Na západě Německa boural autobus se studenty, 21 z nich se zranilo

29. března 2024  8:12

Na německé dálnici A44 u Werlu východně od Dortmundu v noci na pátek havaroval autobus. Při nehodě...

Velikonoce otevírají brány hradů a zámků. Ukážou fíkovnu nebo lékárnu

29. března 2024  8:07

Návštěvnická sezona letos začíná o několik dní dříve. Na tradiční 1. duben připadá Velikonoční...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...