Protesty proti policii ve Filadelfii doprovází střety a rabování

  • 178
Filadelfie se poslední dva dny se stala násilných střetů mezi demonstranty a policisty, doprovázených rabováním. Násilnosti vyvolalo zastřelení 27letého černocha Waltera Wallace. Policie tvrdí, že muž měl nůž, který odmítl pustit. Podle Wallacovi rodiny trpěl trpěl bipolární poruchou a při konfrontaci s policií se psychicky zhroutil.

Úterní protesty začaly poklidně, ale postupně se s nástupem noci stávaly více konfrontační. Policie uzavřela obchodní čtvrť v západní části města, kde předešlou noc propuklo rabování. Násilníci ale podle záběrů místního televizního zpravodajského kanálu WPVI pak vzali útokem obchody v oblasti Port Richmond v jiné části města. Jinde policisté demonstranty zatlačovali za bezpečnostní barikády.

Otec zesnulého černocha Walter Wallace starší vyzval lidi, aby z úcty k jeho synovi a rodině ukončili násilí. „Neschvaluji násilí, ničení města, rabování obchodů a veškerý ten chaos,“ řekl novinářům a skupině shromážděných občanů. Zároveň vyzval k zajištění spravedlivého vyšetřování.

Kolik lidí bylo v noci na středu zatčeno či zraněno podle Reuters zatím není jasné. Předešlou noc bylo podle úřadů zraněno 30 policistů a zadrženo 90 lidí.

Protesty propukly několik hodin poté, co kolemjdoucí zveřejnil video, na němž dva policisté s namířenými zbraněmi vyzvali Wallace, aby pustil nůž. Ten se k nim přiblížil, následně je slyšet střelba a Wallace se zhroutil na zem.

Wallace trpěl bipolární poruchou a jeho manželka policistům před střelbou sdělila, že má psychické problémy, uvedl právník rodiny zastřeleného.

Amerika je na hraně povstání, ulice plní po zuby ozbrojené bojůvky

„Říkala jsem policii, aby přestala: Nestřílejte na mého syna, prosím nestřílejte na mého syna,“ uvedla Wallaceova matka Catherine Wallaceová. „Vůbec mi nevěnovali pozornost a mého syna zastřelili,“ dodala.

Zastánci policejní reformy tvrdí, že policisté jsou příliš často přivoláváni k situacím, kde by mohli více pomoci sociální pracovníci. Předseda filadelfských policejních odborů John McNesby policisty hájil s tím, že Wallace jednal agresivně a držel nůž.

Ve Spojených státech se proti rasismu a policejní brutalitě demonstruje už od konce května, kdy ve městě Minneapolis zemřel při policejním zásahu recidivista černé pleti George Floyd. Protesty se pak rozšířily do celého světa. Situace ve Filadelfii podle Reuters do značné míry připomíná protesty v Minneapolisu a v dalších městech, které začaly poklidně, ale v noci přerostly v násilí a rabování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video