Tureckem podporovaní bojovníci Svobodné syrské armády se připravují na tureckou...

Tureckem podporovaní bojovníci Svobodné syrské armády se připravují na tureckou invazi na sever Sýrie. (7. října 2019) | foto: AP

Trump se kvůli Sýrii ocitl v izolaci. Republikáni už nechtějí zavírat oči

  • 273
Republikáni nesouhlasí s rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa stáhnout americké ozbrojené síly ze severovýchodní Sýrie. Dokonce i jeho nejvěrnější spojenci, kteří ho v minulých týdnech podpořili v boji proti impeachmentu, nyní změnili tábor. Požadují, aby prezident dostál americkým závazkům a nenechal Kurdy napospas turecké armádě.

„Z ukvapeného stažení amerických sil ze Sýrie bude mít prospěch Rusko, Írán a Asadův režim,“ prohlásil šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell, podle kterého by tento krok mohl zvýšit riziko, že se Islámský stát (IS) přeskupí a vzchopí k novému boji.

Podle McConnella se USA během vlády exprezidenta Baracka Obamy poučily, že americkým zájmům nejlépe poslouží americké vedení, nikoli ústup nebo stažení. McConnellova kritika je překvapivá vzhledem k tomu, že Trumpa obvykle podporuje a minulý týden se postavil proti možnosti impeachmentu.

Nesouhlas z Trumpových řad se začal objevovat v neděli poté, co americký prezident po krátkém telefonickém rozhovoru s tureckým lídrem Recepem Tayyipem Erdoganem oznámil stažení jednotek USA z hraniční oblasti Sýrie a Turecka. „Turecko bude brzy pokračovat ve své dlouho plánované operaci v severní Sýrii,“ uvedl Bílý dům.

Kritici z řad republikánů i demokratů se dlouhodobě obávají, že by tento krok mohl otevřít cestu k tureckému útoku na kurdské bojovníky v této oblasti. Kurdské skupiny bojovaly v Sýrii po boku USA proti Islámskému státu.

„Tak mnoho lidí příhodně zapomíná, že Turecko je velký obchodní partner USA,“ napsal šéf Bílého domu. Ankara je podle něj rovněž důležitým členem NATO. „Sice ze Sýrie odcházíme, ale v žádném případě jsme neopustili Kurdy, kteří jsou výjimeční lidé a skvělí bojovníci,“ napsal Trump.

Trump v reakci na palbu kritiky v úterý opět hájil potřebu USA udržovat dobré vztahy s Tureckem. V sérii příspěvků na Twitteru prohlásil, že Spojené státy neopustily syrské Kurdy, své spojence v boji proti teroristické organizaci IS.

Trump klidně nechá Kurdy zemřít, hněvají se republikáni

Stažení kritizovali i Trumpovi nejbližší spojenci v Kongresu. Republikánský senátor Lindsey Graham tento krok označil za katastrofu a skvrnu na americké cti. „Toto rozhodnutí je krátkozraké a nezodpovědné. Mám prezidenta Trumpa rád a snažím se mu pomoci, ale tohle nechápu,“ uvedl podle The Guardianu.

Američané Turkům maří invazi, vyřadili je z řízení prostoru nad Sýrií

Graham prohlásil, že pokud bude Trump v plánu pokračovat, předloží Senátu rezoluci, která je proti a bude usilovat o zrušení rozhodnutí.

Zpátky se nedržela ani někdejší velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová. „Musíme krýt záda našim spojencům, pokud chceme, aby dělali to samé. Kurdové byli nápomocni úspěšnému boji proti IS. Nechat je zemřít je velká chyba,“ napsala na Twitteru s hashtagem #TurkeyIsNotOurFriend.

Odchod ze Sýrie rozhněval také republikánského kongresmana Kevina McCarthyho, který ještě minulý týden bránil Trumpův kontroverzní telefonní rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Pokud se zavážete někomu, kdo s vámi bojuje, máte dodržet své slovo,“ řekl.

Dokonce i tradičně protrumpovsky orientovaná televizní stanice Fox News vyjádřila nesouhlas. „Opustit naše spojence? To má být předvolební slib? Opustit lidi, kteří nám pomohli porazit chalífát?“ řekl moderátor Brian Kilmeade.

Trump by mohl před volbami ztratit podporu křesťanských lídrů

Stažení amerických sil ze Sýrie mobilizovalo také americké evangelické lídry, podle kterých Trump zradil a opustil spojence, píše list The Week. Podle evangelického faráře Pata Robertsona, který byl až dosud Trumpovým spojencem, prezident přijde kvůli invazi o své pověření z nebes.

Ke Kurdům v Sýrii vám žádné záruky nedáme, vzkazuje Erdogan Američanům

„Invaze Turecka do Sýrie představuje vážnou hrozbu pro Kurdy a křesťany v regionu a ohrožuje vyhlídky na skutečnou náboženskou svobodu na Blízkém východě,“ napsal vedoucí prominentní evangelické skupiny Family Research Council Tony Perks.

„Trumpova administrativa právě zasadila úder evangelické komunitě. Kurdové jsou jako sedící kachny. Erdogan nyní může zmasakrovat desítky náboženských a etnických menšin,“ napsal analytik David Brody křesťanské stanice CBN, která byla až dosud prezidentovi USA nakloněna.

Turecko dokončilo přípravy na invazi do Sýrie:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video