Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020)

Americký prezident Donald Trump (3. srpna 2020) | foto: AP

Trump splachoval do záchodu důležité listiny, mám důkaz, tvrdí novinářka

  • 333
Dění kolem amerického exprezidenta Donalda Trumpa začíná dosahovat bizarních rozměrů. Na veřejnosti se totiž objevily fotografie toaletních mís, ve kterých údajně splachoval důležité dokumenty v době, kdy ještě vedl Spojené státy. Jako důkaz svých tvrzení je zveřejnila respektovaná novinářka Maggie Habermanová, jež o Trumpově prezidentské éře napsala knihu.

Habermanová v připravovaném díle Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America píše, že Trump strkal různé listiny do záchodu a snažil se je zničit. Pracovníci Bílého domu pak prý v ucpaném potrubí nacházeli kusy papírů.

Trump tvrzení novinářky označil za falešné zprávy, které jen mají pomoci prodat její knížku. Habermanová proto nyní zveřejnila fotografie, které získala od svého zdroje a které mají potvrzovat její slova. Ukazují zbytky papírů na dně dvou různých toalet.

Snímek vlevo je podle Axiosu z Bílého domu, zatímco ten vpravo z neupřesněné zahraniční cesty někdejšího prezidenta. Písmo je prý zcela zřetelně Trumpovo a na jednom útržku je například jméno Elise Stefanikové, republikánské poslankyně českého a italského původu ze státu New York, která patří k Trumpovým obdivovatelům.

„V Západním křídle (Bílého domu) se o tom, že pan Trump tímto způsobem ničí dokumenty, příliš nevědělo, ale někteří asistenti si tohoto zvyku byli vědomi. Dělal to opakovaně,“ uvedla Habermanová.

„Bylo to pokračování Trumpova dlouholetého zvyku trhat dokumenty, které měly být uchovány v rámci zákona o prezidentských záznamech,“ dodala. Už dříve totiž pracovníci prezidentského úřadu potvrdili, že měl Trump ve zvyku trhat veškeré písemnosti, které už nepovažoval za potřebné, a házet je na zem. Mezi nimi byly jeho vlastní poznámky, ale i cenné spisy.

Archiváři Bílého domu se je pak pokoušeli znovu slepit, ne vždy to však vyšlo. Z některých papírů zbyly cáry o velikosti konfet. Veškeré dokumenty přitom prezident na konci svého mandátu musí odevzdat Národnímu archivu, včetně svých ručně napsaných poznámek. Tedy i ty, které raději spláchl do záchoda.

Způsobu, jakým bývalý vládce Spojených států nakládal s důležitými dokumenty, se týká i úterní razie FBI v Trumpově sídle na Floridě. Právě tam si exprezident odvezl krabice s různými materiály včetně vládních a často i utajovaných listin či suvenýrů a darů od zahraničních lídrů. Agenti FBI si z rezidence Mar-a-Lago údajně odnesli několik těchto krabic.

ANALÝZA: Sbohem, Bílý dome? Trump může po razii přijít o šanci kandidovat

Trump k razii řekl, že „je to útok provedený krajně levicovými demokraty, kteří si zoufale přejí, aby v roce 2024 nekandidoval“. „Po práci a spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná,“ míní.

Ke zveřejněným snímkům z toalety se zase vyjádřil Trumpův mluvčí Taylor Budowich, který Habermanové vzkázal, že „se asi své knihy snaží prodávat dost zoufale, když jsou součástí její propagační kampaně fotky papíru v toaletní míse“.

„Víme, že je tu dost lidí ochotných vymýšlet si historky, jako je tato, aby zaujali mediální vrstvu. Vrstvu, která klidně zveřejní cokoliv, jen když je to proti Trumpovi,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue