Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

Zabití Solejmáního byla sebeobrana, vzkázaly Spojené státy americké OSN

  • 364
Spojené státy vzkázaly OSN, že smrt íránského generála Kásema Solejmáního byla z jejich strany pouze sebeobrana. V dopise Radě bezpečnosti to napsala zástupkyně USA v OSN Kelly Craftová. Washington zároveň upozornil, že podnikne další nezbytné kroky, aby na Blízkém východě zajistil ochranu amerických vojáků a svých zájmů.

„Spojené státy jsou připraveny zahájit seriózní jednání s Íránem bez předběžných podmínek s cílem odvrátit další ohrožení mezinárodního míru a bezpečnosti a eskalaci napětí ze strany íránského režimu“, citovala z dopisu agentura Reuters.

Podle americké diplomatky bylo zabití Solejmáního oprávněné podle článku 51 Charty OSN. „USA jsou odhodlány podniknout další akce v regionu nezbytné pro ochranu amerických vojáků a svých zájmů,“ konstatovala Craftová.

Článek 51 ukládá státům OSN neodkladně oznámit Radě bezpečnosti jakýkoli krok, který podniknou v zájmu sebeobrany. V roce 2014 se USA odvolaly na tento článek při odůvodnění svého zásahu v Sýrii proti bojovníkům Islámského státu.

Írán v reakci na smrt druhého nejmocnějšího muže v zemi zareagoval v noci na středu, kdy odpálil více než tucet balistických střel na nejméně dvě irácké základny s vojáky koalice vedené Spojenými státy. Při útoku nikoho nezranil.

„Všechno je v pořádku! Máme zdaleka nejsilnější a nejlépe vybavenou armádu na světě!“ reagoval na útok americký prezident Donald Trump. V projevu k národu pak uvedl, že Solejmání plánoval nové útoky na americké cíle a jeho likvidace je významným poselstvím určeným teroristům. „Pokud si ceníte svého života, nebudete ohrožovat životy našich lidí,“ prohlásil Trump.

8. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue