V Charlottesville řádili bílí extremisté. Trump je pod palbou kritiky (12. srpna 2017). | foto: Reuters

Znepokojuje nás Trumpův duševní stav, uvádí členové Kongresu

  • 500
Stále více mě i mé kolegy znepokojuje duševní tav prezidenta Donalda Trumpa, svěřil se v neděli Adam Schiff, člen výboru pro zpravodajské služby americké Sněmovny reprezentantů. Stanici CNN tento demokrat sdělil, že další pracovní tlak na prezidenta může situaci dále zhoršit.

Na úvahu o prezidentově odvolání na základě jeho duševní nezpůsobilosti vykonávat úřad je ale podle Schiffa příliš brzy. Schiff prohlásil, že je nesmyslné, aby se Trumpovi oponenti zaměřovali na využití dodatku 25 ústavy, podle nějž se prezidentského úřadu ujme viceprezident, pokud se exekutiva nebo lidé určení Kongresem shodnou a písemně potvrdí, že je prezident „neschopen vykonávat povinnosti spojené s úřadem“.

Demokratka Zoe Lofgrenová v pátek navrhla rezoluci, v níž požaduje, aby viceprezident Mike Pence a členové kabinetu nechali psychiatry prezidenta vyšetřit a určit, zda je schopen vykonávat svou práci. Úvahy na toto téma vystupňovala Trumpova reakce na pochod neonacistů ve Virginii.

Schiff upozornil, že s využitím dodatku 25 se počítá především v případě „vážné fyzické újmy nebo závažného duševního onemocnění či zhroucení“.

„Zdaleka jsme nedospěli k závěru, že je to tento případ, i když mnohým z nás se jeho chování nelíbí. Nemyslím si, že jsme se dostali do bodu, abychom uvažovali o 25. dodatku,“ řekl Schiff.

Chaos v Bílém domě. Z Trumpova původního týmu zbyl jediný muž

Kritika nepřichází jenom z tábora demokratů. Ohijský guvernér John Kasich, který je republikán, řekl, že prezident musí skoncovat s personálním chaosem v Bílém domě. Trump v prvních sedmi měsících v úřadě odvolal bezpečnostního poradce, personálního šéfa, ředitele pro komunikaci i mluvčího. Zatím jako poslední z Bílého domu tento týden odešel hlavní stratég Steve Bannon. „Nemůžete přivést pálkaře-nováčky a myslet si, že vyhrajete světový šampionát,“ prohlásil s odkazem na baseball Kasich, který byl Trumpovým soupeřem v primárních volbách.

Demokratická členka Sněmovny Jackie Speierová tento týden na twitteru napsala, že Trump vykazuje známky „nevypočitatelného chování a duševní nestability, což ohrožuje Spojené státy“. Napsala to po tiskové konferenci, na níž prezident prohlásil, že za násilnosti ve Virginii nesou stejnou měrou odpovědnost obě strany a že v obou táborech, tedy mezi neonacisty i jejich odpůrci, byli dobří lidé. Tyto výroky vyřčené velmi emocionálně a s živou gestikulací vyvolaly okamžitě kritiku, podle níž se Trump není schopen jasně vymezit vůči nacionalistům a rasistům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue