Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Američany děsí rozdělení společnosti. Obávají se i nové občanské války

  16:52
Politická polarizace v americké společnosti se prohlubuje. Příznivci demokratů a republikánů ve stále větší míře vnímají opačnou stranu jako naprosté zlo. Situace se stává natolik extrémní, že se objevují i názory, že mezi Američany vypukne nová občanská válka.
Donald Trump

Donald Trump | foto: AP

Na konci října se demokratům podařilo v Sněmovně reprezentantů protlačit rezoluci, která stanoví další průběh vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa. Jedná se o důležitý krok v procesu, který by mohl vést k případnému sesazení prezidenta, tedy k impeachmentu.

Proti rezoluci se postavili všichni republikáni. Bez jejich podpory není možné, aby byl Trump odsouzen, pokud by ústavní žaloba došla až před Senát, kde mají většinu. Právě Senát funguje jako soud, který rozhoduje o tom, zda je prezident „vinen či nevinen“.

Republikán Louie Gohmert řekl, že tlak demokratů na vyšetřování Trumpova rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským „posune zemi k občanské válce“. 

Trump, který označil kroky demokratů za „hon na čarodějnice“, již dříve též naznačil, že kroky demokratů mohou způsobit novou americkou občanskou válku. Na svém Twitteru citoval pastora Roberta Jeffresse, který varoval, že pokud budou demokraté úspěšní a podaří se jim odvolat Trumpa z úřadu, způsobí to „zlomeninu podobnou Občanské válce,“ z které se „naše země nikdy nevyléčí.“

Na sociálních sítích se začaly šířit příspěvky, které Trumpovi vyjadřují podporu. Jeden z nich zveřejnila krajně pravicová vojenská skupina Oath Keepers (Strážci přísahy). „Je to pravda. Jsme na pokraji žhavé občanské války. Jako v roce 1859,“ napsala. 

I mezi dalšími skupinami, které podporují Trumpa, roste obava, že v USA vypukne bezuzdné násilí. Agentura Reuters v této souvislosti zmiňuje skupinu Sons of Confederate Veterans (Synové konfederačních veteránů), která se snaží uchovat vlajky, monumenty a další dědictví Konfederace. Členem skupiny může být jen potomek veteránů americké občanské války. 

„Máte tu některé Sons of Confederate Veterans, kteří začnou zítra střílet,“ poukazuje 79letý Jake Jennete, který byl součástí skupiny, ale odešel z ní, protože se mu nelíbil sklon některých jejích členů k násilí.

Jennet podporuje Trumpa a myslí si, že jen „totální zničení liberálů“ v prezidentských volbách v roce 2020 dokáže zamezit občanské válce. Jeho přítel Wayne Newnam taktéž dává vinu za politickou polarizaci v USA liberálům, ale přiznává, že Trump některými svými tweety nepomáhá uklidnit situaci a přilévá oleje do ohně. 

Rozdělená společnost

Průzkumy veřejného mínění a odborné studie ukazují, že v USA skutečně roste politické a kulturní rozdělení mezi voliči republikánů a demokratů. Podle jedné studie skoro 60 procent republikánů a přes 60 procent demokratů si myslí, že druhá strana představuje vážnou hrozbu pro USA. Více než 40 procent demokratů a republikánů má za to, že druhá strana je „naprosto zlá“.

Průzkum ČRo: Česká společnost se po revoluci rozdělila na šest tříd

Více než 10 procent demokratů a přes 20 procent republikánů uvedlo, že pokud by se člen odlišné politické strany choval špatně, mělo by se s ním „zacházet jako se zvířetem“. Přes osm procent republikánů i demokratů považuje za oprávněné použít násilí k prosazení politických cílů strany. Pokud by opoziční strana vyhrála prezidentské volby v roce 2020, je pro násilí dokonce skoro 18 procent demokratů a přes 12 procent republikánů.

Podle průzkumu americké neziskové organizace PRRI je nechuť Američanů k jiné politické straně, než kterou volí, dokonce tak velká, že se promítá i do jejich osobního života. „Velmi nešťastných“ by bylo 39 procent republikánů a 45 procent demokratů, pokud by si jejich dítě vzalo někoho s odlišnou politickou preferencí. Pro srovnání, v roce 1960 by se tak cítilo jen pět procent republikánů a čtyři procenta demokratů.

Nedávný průzkum společnosti Pew Research Center uvádí, že prezidentské volby v roce 2016 byly ve znamení vyhrocené politické polarizace, která se za tři roky Trumpova působení v úřadu ještě prohloubila. Většina voličů republikánů a demokratů (73 procent) uvádí, že se s přívrženci druhé strany nedokážou shodnout nejen na optimální politice, ale ani na základních faktech.

Zápas o duši Ameriky

Podle sociologa Jamese Davisona Huntera, který do akademického prostředí uvedl termín „kulturní války“, oba tábory spolu zápasí o „duši Ameriky“, tedy o to, co Amerika představuje a na jakých hodnotách by měla být postavena. Tento spor je především morální. Zatímco takzvaný ortodoxní tábor soustředěný převážně kolem Republikánské strany se obrací k tradici jako morálnímu návodu života, progresivistický tábor soustředěný kolem Demokratické strany za hlavní morální autoritu považuje „ducha doby“.

Čtyři dny před klíčovými volbami zuří v USA „občanská válka“ o Trumpa

Obě strany nají pocit, že druhá strana pro ně představuje takové existenciální ohrožení, že musí učinit cokoliv, aby ochránily svoji verzi té správné, morální Ameriky. Pro ortodoxní, konzervativní tábor to například znamená volit Trumpa, i když se podle jeho standardů nejedná o vzor ctnosti. 

Tento kulturní boj se do značné míry stává i třídním bojem, poukazuje Hunter. Rozšiřování sociálně-ekonomických rozdílů mezi vyšší a nižší vrstvou americké společnosti vede k tomu, že každá z nich si osvojuje nejen odlišné hodnoty, ale i odlišné způsoby řeči. Oba tábory si tak přestávají doslova rozumět, což vede k prohlubování politických i kulturních rozdílů.  

Podle politického reportéra Roba Christensena se toto politické rozdělení projevuje i geograficky. Poukazuje, že v metropolitních oblastech začínají převažovat lidé, kteří jsou velmi vzdělaní a odlišného rasového původu, zatímco ve venkovských oblastech se vyskytují převážně starší bílí lidé. Zatímco republikáni nejsou takřka vůbec voleni v jedněch oblastech, v těch druhých je takřka nemožné, aby byl zvolen demokrat.

V minulosti byli demokraté i republikáni politicky rozmanitější, což mezi nimi umožňovalo nalézat styčné body a vést dialog. Liberální republikáni a konzervativní demokraté však postupně vymizeli a nyní obě strany prý drží jednu ideologickou linii.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rusko Rusům! Putin kráčí nad propastí, nenávist k migrantům nabírá na síle

28. března 2024

Premium V Rusku po teroristickém útoku na koncertní centrum na okraji Moskvy rostou protiimigrantské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...