(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Česko nemusí platit Diag Human ušlý zisk, rozhodl americký soud

  • 63
Americký odvolací soud rozhodl ve prospěch České republiky v jedné z větví táhlého sporu se společností Diag Human. Potvrdil, že pro Česko není závazný rozhodčí nález z roku 2008, podle něhož má firma Čechošvýcara Josefa Šťávy nárok na miliardy korun za ušlý zisk. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví, které stát ve sporu zastupuje.

Pro Česko jde o další úspěch u zahraničních soudů, kde se Diag Human po arbitráži snaží nárok na odškodné vymáhat. Podobně v posledních letech rozhodla justice v Rakousku, Švýcarsku, Británii a Nizozemsku. 

Proti novému americkému verdiktu může ještě Diag Human podat opravný prostředek k Nejvyššímu soudu USA, informovala mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Naopak před lucemburským Nejvyšším soudem ČR na konci června neuspěla s kasační stížností proti loňskému verdiktu, podle kterého společnost Diag Human může po Česku svůj nárok vymáhat. 

Ten byl v arbitráži z roku 2008 stanoven na 8,9 miliard korun, o úroky ale postupně narostl na více než 13,5 miliard; proti výsledku arbitráže se svého času odvolaly obě strany.

Web Hlídacípes.org v létě napsal, že Lucembursko se stalo první zahraniční jurisdikcí, která dala firmě Josefa Šťávy s konečnou platností za pravdu ve snaze dosáhnout naplnění rozhodnutí arbitráže.

Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o firmě z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se dále Českem v několika zemích soudí o náhradu za údajně ušlý zisk. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video