Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Nová studená válka je tady. Pandemie vyhrotila soupeření USA a Číny

Vztahy mezi Spojenými státy a Čínou se kvůli koronaviru propadly na bod mrazu. Donald Trump hrozí jejich úplným přerušením, čínské státní deníky plní nebývale agresivní komentáře na adresu USA. Analytici na obou březích Pacifiku se shodují, že soupeření obou velmocí se posouvá do nové fáze.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J60a31n 82J26a71n78u76š42k47a

21. 5. 2020 17:13

Preju obcanum USa poznat co to je byt vazalem cizi mocnosti :-D Snad pak zpytuji sve svedomi a omluvi se celemu svetu.

0 1
možnosti
JB

J36a74n 73B58a89b74i29č55k32a

20. 5. 2020 19:28

Studená válka nokdy nepřestala. To jen naivkové si myslí, když se trou občes utlumí, že nastává mír. Dokut budou existovat totalitní žežimy tak pro ně demokratické státy jsou nepřátelé.i když si navzájem občas potřesou ruce.

2 0
možnosti
PN

To je hezky podvecerni zert. Tedy alespon typuji, ze si o USA nemyslite, ze je to diktarura. A tahle uzasna netotalitni zeme vedla krome nekolika roku permanentni valky v minych 200 letech. nejaky duvod (skvely) se vzdycky nasel. Tu nejaka ta obrana demokracie, jindy boj za lidska prava, proti zbranim hromadneho niceni atd.

0 2
možnosti
MJ

Je až komické, jak bizarní jsou představy spousty Čechů o Číně, tamějším režimu a životní úrovni. Bude to asi tím, že se tam moc nejezdí, a tak si našinci mohou jenom vymýšlet a přemílat pochybné informace z druhé a třetí ruky.

Čínská ekonomika, vzdělanost a životní úroveň za necelých 40 let od likvidace maoistického komunismu prodělala vývoj, na který naše země potřebovala 200 let. Dnes je příjmová i životní úroveň průměrného Číňana zhruba na úrovni Čecha v roce 1975. V roce 1975 byla na poloviční úrovni průměrného Čecha z roku 1800 (!).

Trosky komunismu najdete už jenom v příležitostných oslavných projevech, semtam na nějakých transparentech a v papalášském newspeaku.

Víc než 60% ekonomiky zajišťuje privátní sektor, který zaměstnává 80% městského obyvatelstva a vytváří 90% nových pracovních míst. Ukažte mi komunistickou zemi, jejíž obyvatelé mohli bez omezení cestovat po světě, a realizovat si tam své soukromé obchody a podnikatelské aktivity. Ukažte mi komunistickou zemi, v níž by existovalo několik nezávislých burz a dvě burzy mezinárodní, z nichž ta šanghajská je v objemu uskutečňovaných transakcí čtvrtá největší na světě.

Číňané se domnívají, že žijí v komunistické zemi "s kapitalistickými prvky". Vláda má celkem rozumné důvody, proč tuhle iluzi udržuje. Číňané jsou na svou zemi hrdí, a nikdy v minulosti nežili tak dobře jako dnes.

Politický systém a vládnoucí ideologie jsou dnes v Číně stejné jako v předchozích dvou a půl tisících let: je to konfucianismus. Ten se mimo jiné vyznačuje tvrdě autoritativním režimem se silnou centrální mocí, povinnou poslušností vůči nadřízeným, a úctou ke starším a zkušenějším. Demokracie se neosvědčila: dva pokusy o její zavedení ve 20. století skončily katastroficky.

Téměř po celou dobu své existence patřila Čína k nejvýznamnějším a nejsilnějším světovým hegemonům - a ze všech dosud existujících je i nejstabilnější a nejúspěšnější. Po katastrofických turbulencích minulého století se dnes zase vrací na svou osvědčenou pozici.

3 1
možnosti
MJ

A ještě něco na téma čínského šuntu.

Pamatuju, když v 60. letech zaplavil celou planetu šunt japonský. I my jsme za pár šupů kupovali populární, ale nepříliš nekvalitní japonské vychytávky, původně postavené na vykrádaných západních vzorech. Za patnáct let už o šuntu a vykrádání nemohla být řeč, a největší japonské firmy pronikly do světové špičky. Stejný vývoj dnes vidíme i v postkomunistické Číně.

Na autorská práva si velké východoasijské civilizace nikdy nehrály. Něco pěkného okopírovat je normální, užitečné i chytré, a nikdo se nad tím nepozastavuje. V Japonsku už je to dnes ovšem jinak, a jinak to za čas bude jistě i v Číně, až i tam přijdou na to, že autorská práva představují lukrativní obchodní artikl.

Čína svou hegemonii tradičně realizovala přes obchod, diplomacii a kulturní vliv. Na vlastním území sice Číňané vedli dlouhou řadu vnitrostátních válek, ale nikdy nepodnikali žádné násilné výboje do vzdálených zemí a na zámořské kontinenty. Ač byli vždy vojensky nejsilnější mocností světa, nikdy a nikde Číňané nikoho neohrožovali - na rozdíl od řádění dobyvatelských Mongolů nebo loupících a vraždících křesťanů a muslimů, důsledně a bez zábran realizujících biblický příslib svého společného boha: “Každé místo, na něž vaše noha šlápne, bude vaše”.

Čína tradičně měla a má zájem především na tom, aby země, s nimiž komunikuje, byly co nejsilnější a nejlépe prosperující, protože právě to je zárukou jejich mezinárodní tržní kapacity. Proto se dnes tak silně angažuje například v Africe, která se v nedaleké budoucnosti stane nejvýznamnějším světovým trhem.

V okolní Asii mají Číňané pověst Židů východní polokoule: oběma národům jsou přisuzovány stejné typické vlastnosti, a oba vytvořily ve světě nepřehlédnutelnou diasporu. Ta například v průběhu osmdesátých let v samém centru Londýna proměnila vykřičené, ošklivé a obávané Soho v jednu z nejpříjemnějších a nejbezpečnějších čtvrtí britské metropole. Čínská mafie totiž hostitelskou zemi zásadně a nikdy neohrožuje.

1 1
možnosti
JM

J59a17n 54M69o95l55n19á97r

20. 5. 2020 16:38

Šéfredaktor nacionalistického listu Chu Si-ťin vyzval k posílení čínského jaderného arzenálu jako nejlepší odpovědi na americké hrozby.

.......ano, komunisté = nacisté.

1 1
možnosti
MJ

To nestojí za řeč: všechny nejsilnější světové velmocí vždycky měly a mají své militantní jestřáby, kteří vyzývají k posílení jaderného (a nejen jaderného) arzenálu jako nejlepší obraně proti "rostoucímu ohrožení" ze strany kterékoliv z ostatních nejsilnějších světových velmocí.

Volání jestřábů bývá sice někdy vyslyšeno, většinou ale zůstává bez odezvy: v obou případech je to úplně jedno.

---

Komunisté = nacisté je blbost, nemluvě o tom, že v Číně už o komunistu nezakopnete, ani kdybyste se snažil jako lev.

Bezmocné trosky kdysi všemocných rudých gardistů dožívají vskrytu za dveřmi svých zanedbaných obydlí, leští památeční rudou hvězdu na památeční šedé čepici, a raději už ani nevycházejí ven, aby nemuseli vidět, jak jim brutálně rozdupali všechny jejich nejkrásnější ideály, které obsahuje ušmudlaná rudá brožurka s citáty velikého Maa. Píše se v ní, že všichni kapitalisté a imperialisté jsou jen papíroví tygři.

Doplňte si laskavě vzdělání.

1 0
možnosti
JK

J61a14n 68K41r70o52u98t52i73l

20. 5. 2020 14:28

Hrotilo by se to i bez pandemie a hlavní vinu na tom rozhodně nemají Spojené státy, jen jejich president, bohužel.

2 0
možnosti
JB

J78a44n 82B61a40b19i55č37k46a

20. 5. 2020 19:24

USA vážně nejsou diktatura. Takže důvody jsou hlubší

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 2
možnosti
JB

J80i52ř69í 45B84u51š42e16k

20. 5. 2020 11:55

Absolutní panování hlavního světového hegemona USA pomalu končí, nastupuje Čína, období, kdy ztrácí pozici ten starý je vždycky rizikové, jelikož se s tím těžko smiřuje. USA budou stále velmocí, ale již ne absolutní, svět směřuje k větší rovnováze, což může být dobré pro menší státy, které mohou mezi nimi lavírovat a nebude tolik možností je vydírat.[>-]R^

2 4
možnosti
MP

A doufám že padne globalizace.

0 1
možnosti
MM

Sejnoha a Prouza trolluji v parove spolupraci.

Uverejnuji ucelove lzi a provokace nalinkovane z Petrohradu.

3 1
možnosti
Foto

Výjimečně souhlas a plus!

1 0
možnosti
JZ

Bylo jen otázkou času, kdy dojde předání první příčky ve světové hiearchii do bodu, kdy půjde do tuhého. Dominantnímu samci se nebude chtít hrát druhé housle. Už teď kolem sebe kope na všechny strany. Snad to nebude řešit US army.

3 2
možnosti

Když jedna supervelmoc ztrácí pozici ve prospěch druhé, tak je to vždy složité.

Hlavně aby to Američané zase neřešili atomovkami.

3 2
možnosti
MS

Zase? To snad běžně dělají?!

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Rus chtěl navzdory sankcím domů vyvézt auta, propadne mu 3,3 milionu

24. dubna 2024  10:52

Občan Ruské federace Vladimir Lichutin musí zaplatit 300 tisíc korun za pokus o porušení...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...