ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Námořnictvo povolilo sloužit transgenderové osobě, poprvé od Trumpova zákazu

  • 75
Americké námořnictvo povolilo transgenderové osobě ve svých řadách, aby si určila pohlaví podle své vůle. Podle televize CNN tak armáda udělila první podobnou výjimku od dubna loňského roku, kdy vstoupilo v platnost nařízení, které transgenderovým osobám působení v amerických ozbrojených složkách zakazuje.

Armáda ve vyjádření uvedla, že výjimku udělila na základě specifické žádosti. Zmíněné osobě bude změněna informace o pohlaví v armádní databázi podle jejího přání. Bude se také nově muset řídit pravidly, které armáda od svých členů daného pohlaví vyžaduje, včetně nošení patřičné uniformy a náležité péče o svůj vzhled. Z vyjádření však není jasné, pod jakým pohlavím vystupovala daná osoba dříve.

Transgenderové osoby nesmějí od loňského dubna vstoupit do americké armády a již aktivním členům ozbrojených složek není umožněno oficiálně měnit svoje pohlaví. To se netýká případů, kdy nastoupí s deklarovaným pohlavím, jež je stejné, jaké jim bylo připsáno u porodu. Ministerstvo obrany však může z pravidla udělit jednotlivé výjimky.

Záměr vyhlásit tento zákaz ohlásil v roce 2017 prezident Donald Trump, který tím zvrátil opatření svého předchůdce Baracka Obamy, které mělo po svém vstupu v platnost povolit sloužit v armádě všem transgenderovým osobám bez omezení.

Trump nechce transgenderové osoby v armádě, obrátil se na nejvyšší soud

Federální soud krátce nato řekl, že Trumpem navrhovaný zákaz by byl  nezákonný a první transgenderová osoba vstoupila do ozbrojených složek v únoru 2018. Tehdejší ministr obrany James Mattis však později zákaz skutečně vyhlásil a Nejvyšší soud rozhodl, že může nabýt účinnosti.

Ministerstvo obrany si v době vlády Baracka Obamy nechalo vypracovat posudek od prestižní výzkumné instituce Rand Corporation, podle níž by působení transgenderových osob mělo „minimální dopad“ na bojovou připravenost armády a její výdaje na zdravotnictví. Hlavním důvodem byl předpoklad, že transgenderových příslušníků armády by bylo velice málo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video