ilustrační snímek | foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Dva američtí vojáci zahynuli v Afghánistánu, účastnili se tajné akce

  • 51
V Afghánistánu ve středu padli dva američtí vojáci. Podle agentury Reuters to bez bližších podrobností oznámilo tiskové středisko Severoatlantické aliance (NATO). Ze zprávy vyplývá, že oba příslušníci armády Spojených států přišli o život při akci, jejíž povahu NATO nesdělila.

NATO zatím neuvedlo ani jména zabitých vojáků, protože o úmrtí ještě neinformovali jejich rodiny. Jsou to další mrtví příslušníci jednotek USA v Afghánistánu. Naposledy koncem července zabil afghánský voják dva Američany.

V Afghánistánu působí asi 20 tisíc zahraničních vojáků, z nichž většina jsou Američané. Podílejí se hlavně na výcviku místních ozbrojených sil. Někteří Američané jsou ale rovněž nasazováni do protiteroristických operací.

Spojené státy formálně ukončily bojovou misi v Afghánistánu už v roce 2014, nadále však poskytují rozsáhlou leteckou i další pomoc místním ozbrojeným silám v boji proti radikálnímu hnutí Tálibán a odnoži teroristické organizace Islámský stát.

Od roku 2001 přišly USA v bojích v Afghánistánu o více než 2 400 vojáků. V zemi působí i více než 340 Čechů, přičemž 14 českých vojáků tam zahynulo. Mezi civilisty si afghánská válka vyžádala podle odhadů životy 31 tisíc lidí.

V lednu zaútočil Tálibán na afghánské výcvikové středisko (1/2019):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video