Američané protestují proti zákazu potratů v Alabamě. (14. května 2019) | foto: Reuters

Americký boj o potraty. V Arkansasu je zakázali i po incestu a znásilnění

  • 41
Guvernér amerického státu Arkansas Asa Hutchinson v úterý podepsal zákon, který zakazuje veškeré potraty kromě případů, kdy je v ohrožení život matky. Pokud by začal platit, šlo by o nejpřísnější zákaz svého druhu v USA. Zřejmě ho zruší soudy, norma je ovšem součástí snahy republikánů o revizi rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu Roeová vs. Wade. To ženám dává právo na potrat na federální úrovni.

Nový arkansaský zákaz, který vstoupí v platnost v srpnu, nemá žádné výjimky pro případy znásilnění či incestu. Je tedy ještě přísnější než podobná norma schválená v únoru v Jižní Karolíně, která interrupce zakázala od šestého týdne těhotenství, ovšem s určitými výjimkami. 

Jako Příběh služebnice? Na Nejvyšší soud USA chce i ortodoxní křesťanka

Podobně přísný zákon jako Arkansas přijala v roce 2019 Alabama, tamní normu však stejně jako tu v Jižní Karolíně nakonec zrušily soudy.

Arkansaská pobočka Americké unie pro občanské svobody (ACLU) hned po přijetí zákona na Twitteru napsala, že se chystá novou normu právně napadnout.

Guvernér Hutchinson po podpisu nového zákona uvedl, že by preferoval přítomnost výjimky pro případy znásilnění či incestu, normu nicméně podepsal kvůli „drtivé podpoře (ze strany) legislativy“. Zároveň dodal, že zákon „odporuje závazným precedentům Nejvyššího soudu USA, ale úmyslem této legislativy je připravit soudu půdu na to, aby mohl zvrátit současnou judikaturu“.

Odpůrci potratů upírají zrak k novým soudcům

Republikáni v mnoha státech v posledních letech cíleně přijímají řadu zákonů, které jsou v rozporu s rozhodnutím v kauze Roeová vs. Wade a dalšími navazujícími precedenty, ve snaze dostat toto téma znovu před Nejvyšší soud a přimět ho k novému rozhodnutí. 

Jejich naděje vzrostly po jmenování tří nových soudců v posledních čtyřech letech, kteří se řadí ke konzervativnímu křídlu devítičlenného tribunálu. To má nyní převahu šesti ku třem vůči liberálně laděným soudcům.

Služebně nejmladší soudkyní v nejvyšším soudu je Amy Conyová Barrettová, kterou na konci loňského roku potvrdil v rekordně krátkém čase Senát do křesla uvolněného úmrtím liberální soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové. 

Barrettová, která je velmi oblíbená v konzervativních katolických kruzích, odmítla při potvrzovacím pohovoru říci, jak by hlasovala v případě nové kauzy týkající se potratů. Uvedla však, že kauzu Roeová vs. Wade nepovažuje za takzvaný superprecedent, který by nemohl být znovu projednán a případě zvrácen.

Otázka potratů je jednou z nejkontroverznějších v americké společnosti. Odpůrci interrupcí se odvolávají na svoje náboženské přesvědčení a tvrdí, že se jedná o nemorální praktiku. Zastánci umělého přerušení těhotenství na druhou stranu tvrdí, že jde o základní zdravotnický úkon a že zákazy ženám upírají základní právo rozhodovat o svém vlastním těle.

15. prosince 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video