Zleva: Egyptský prezidents Sísí, saúdský král Salmán, Melania Trumpová a Donald...

Zleva: Egyptský prezidents Sísí, saúdský král Salmán, Melania Trumpová a Donald Trump slavnostně otevřeli v Rijádu protiextremistické centrum (22. května 2018) | foto: Profimedia.cz

Trump plánuje „arabské NATO“, nová aliance má přitlačit na Írán

  • 326
Donald Trump chystá další úder proti Íránu. A tentokrát nejen skrze ohnivé tweety vysázené verzálkami. V Bílém domě se potichu připravuje formální aliance Spojených států, zemí Perského zálivu, Egypta a Jordánska, která by měla zastavit geopolitické ambice šíitského režimu v Teheránu.

S nápadem přišli minulý rok Saúdové během Trumpovy návštěvy Rijádu. Bílý dům nyní potvrdil, že práce na vzniku nové aliance už probíhají několik měsíců a doufá, že toto téma se dostane na pořad jednání summitu ve Washingtonu, který je zatím plánován na 12. a 13. října.

Blízkovýchodní strategická aliance (Middle East Strategic Alliance, MESA) by měla být jakými „arabským NATO“, jehož prostřednictvím by Američané prohloubili vztahy se svými osmi arabskými spojenci: Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými Emiráty, Kuvajtem, Ománem, Bahrajnem, Katarem, Egyptem a Jordánskem. 

Nikdo nezpochybňuje, že tato iniciativa je cílená primárně proti Íránu. „MESA bude sloužit jako zeď proti íránské agresi, terorismu a extremismu. Přinese stabilitu na Blízký východ,“ uvedl mluvčí Trumpovy bezpečnostní rady. 

Možnou překážkou ve vzniku nové aliance by mohl být roztržka mezi Katarem a dalšími státy Perského zálivu. Američané, kteří mají v Kataru největší leteckou základnu na Blízkém východě však věří, že spor jejich iniciativu nijak neovlivní.

Protiraketový deštník nad Perským zálivem?

Vztahy mezi Spojenými státy a Íránem se od nástupu Donalda Trumpa  významně zhoršily. Trump letos v květnu vypověděl dohodu o omezení íránského jaderného programu a jeho blízcí spolupracovníci nedávno zahájili kampaň s cílem podkopat íránské vedení a vyvolat v zemi nepokoje (více zde: NIKDY NÁM NEVYHROŽUJTE! Trump stiskl CapsLock a sepsul prezidenta Íránu). 

NIKDY NÁM NEVYHROŽUJTE!

Trump stiskl CapsLock a sepsul prezidenta Íránu

Sunnitským monarchiím v Perském zálivu je zase trnem v oku úspěšné íránské angažmá v syrské občanské válce či podpora jemenských povstalců. Těm se nyní daří útočit na saúdské tankery v úžině Báb al-Mandáb (psali jsme zde: Saúdové zastavili tankery. Kvůli útokům na lodě nepluje v klíčové úžině ropa).

Konkrétní cíle nové arabské aliance jsou velice mlhavé. Opatrně se mluví například o vzniku regionálního protiraketového deštníku, o kterém Američané a šejkové bez úspěchu diskutovali už v minulosti. Zdroje z Washingtonu jako další cíle zmiňují užší spolupráci ve vojenském výcviku a protiterorismu.

„Jsme připraveni“

Teherán zatím zprávy o vzniku MESA oficiálně nekomentoval. Nejmenovaný íránský představitel agentuře Reuters řekl, že „Američané a jejich regionální spojenci pod záminkou zajištění bezpečnosti na Blízkém východě podněcují napětí v regionu“ - což však údajně nebude mít žádný výsledek.

Daleko ostřejší výrok pronesl tento týden Kásim Sulejmání. „Jsme připraveni na střet s vámi,“ reagoval velitel elitních jednotek Quds íránských Revolučních gard na Trumpovy tweety a šéfa Bílého domu varoval před útokem na Írán.

„Vy víte, že tato válka zničí vše, co máte. Vy tuto válku začnete a my budeme těmi, kdo ji přivedou ke konci. Proto si musíte dávat pozor na urážení íránského lidu a prezidenta naší republiky,“ prohlásil Sulejmání. „Znáte naši moc v regionu a naše schopnosti v asymetrické válce. Budeme konat a budeme pracovat,“ dodal velitel.

Vystavíme Írán dosud nevídanému tlaku, řekl ministr zahraničí USA:

21. května 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video