Naše ambasáda bude v Jeruzalémě do konce roku 2019, řekl Pence v Izraeli

  • 34
Spojené státy hodlají přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma do konce roku 2019. Před izraelským parlamentem to oznámil americký viceprezident Mike Pence. Pokyn k přesunu ambasády dal prezident Donald Trump na sklonku loňského roku.

„V nadcházejících týdnech naše administrativa učiní kroky, které povedou k plánovanému otevření americké ambasády v Jeruzalémě před koncem nadcházejícího roku,“ řekl Pence.

Podle dřívějších informací měl přesun ambasády trvat tři až čtyři roky, připomíná deník The Washington Post. „Jeruzalém je hlavní město Izraele a prezident Donald Trump tak pověřil americké ministerstvo zahraničí, aby se začalo připravovat na přesunutí naší ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma,“ dodal Pence, aniž by upřesnil konkrétní datum otevření zastupitelského úřadu.

Arabští zákonodárci museli být z izraelského parlamentu vykázáni, protože Penceho na začátku jeho projevu provokovali. 

Hlavní arabská strana už před vystoupením amerického viceprezidenta informovala, že bude projev bojkotovat. Na Západním břehu Jordánu se mezitím konaly protesty Palestinců proti Pencově návštěvě.

„Spojené státy se zavázaly k dosažení trvalého míru mezi Izraelci a Palestinci. Ten nastane jen prostřednictvím dialogu. Já vím, že je mír možný,“ uvedl podle izraelského listu The Jerusalem Post Pence a vyzval Palestince, aby se vrátili k jednacímu stolu.

Ocenil také, že se Izrael snaží o mír se svými sousedy. Zároveň upozornil, že Spojené státy už nebudou dále potvrzovat íránskou jadernou dohodu.

Městečko u Jeruzaléma metropolí Palestiny? Abbas tajemnou nabídku odmítl

„Dnes stojím na půdě zaslíbené Abrahámovi a věřím, že každý, kdo opatruje svobodu a hledá slibnou budoucnost, by měl upírat oči sem. Spojené státy americké stojí Izraeli hrdě po boku jako spojenci i drazí přátelé. Budeme se modlit za mír v Jeruzalémě,“ dodal americký viceprezident.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu americkému viceprezidentovi poděkoval za to, že USA „šíří pravdu“ a podporují Izrael v OSN. Ve svém projevu mluvil střídavě anglicky a hebrejsky a řekl, že Spojené státy a Izrael mají „společný osud“. Rozhodnutí o Jeruzalémě se zapíše do dějin jako jedno z nejdůležitějších v izraelské historii, dodal.

Spojené státy uznaly Jeruzalém jako hlavní město Izraele loni v prosinci, což vyvolalo protesty mezi muslimy po celém světě a dvě oběti na straně Palestinců.

Donald Trump oznamuje, že USA uznaly Jeruzalém jako hlavní město Izraele (prosinec 2017):

12. prosince 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video