Dvaadvacetiletý Mamoudou Gassama při setkání s francouzským  prezidentem...

Dvaadvacetiletý Mamoudou Gassama při setkání s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. (28. 5. 2018) | foto: Reuters

Kdo je tady hrdina? Francie řeší vyhoštění migranta, který zachraňoval děti

  • 92
Tuniský přistěhovalec zachránil před třemi lety ve Francii dvě děti z plamenů. Teď ho chtějí úřady vyhostit ze země. Mladý muž si u soudu stěžuje, že jediný rozdíl mezi ním a „Spidermanem z Mali“ je ten, že z jeho hrdinského zásahu neexistuje žádné video.

Jelikož pětadvacetiletého Aymena před třemi lety nikdo nenatočil, když se prodíral plameny a z hořícího domu zachránil dvě malé děti, nedočkal se nikdy takové slávy jako Mamoudou Gassama z Mali. Přistěhovalec, kterému se začalo přezdívat Spiderman, na konci května zachránil dítě visící z balkonu, načež mu prezident Emmanuel Macron udělil francouzské občanství.

Aymen přijel do Francie s vysokoškolským diplomem z informatiky a s cílem vybudovat si zde lepší život. Bez dokladů však nemohl najít práci, a tak vypomáhal v domácnostech v městečku Fosses severovýchodně od Paříže.

Večer 10. dubna 2015, kdy se dvěma přáteli zaslechl volání o pomoc, si perfektně pamatuje. Žena v panice mladíkům jen řekla, v jakém patře hořící budovy se její děti nacházejí. „Okamžitě jsme vyrazili děti hledat. Našli jsme je hned, naštěstí byly v pokoji spolu,“ sdělil Aymen francouzskému deníku Le Parisien.

Aymen se chopil devatenáctiměsíčního chlapce, jeho kamarád Johnny odnesl čtyřletého Léona a třetí mladík uhasil oheň zapříčiněný zapnutým sporákem. „Při úniku začal jeden z nich zvracet kvůli vdechnutí kouře,“ vzpomíná Aymen.

Hrdinové poté opustili místo činu bez větší pozornosti. Matka zachráněných dětí je však později vyhledala, aby jim náležitě poděkovala. O tři týdny později jim starosta Pierre Barros udělil medaili za hrdinský čin.

Starosta obce Fosses následně zasáhl i minulý rok, kdy se u státních úřadů za Aymena osobně přimluvil. Žádal, aby mu bylo uděleno trvalé povolení k pobytu.

Na konci ledna tohoto roku však prefektura departementu Val-d’Oise nekompromisně rozhodla o ukončení pobytu mladého Tunisana ve Francii. Aymen se ovšem nehodlá tak snadno vzdát a odvolal se u správního soudu. Jeho advokátka Philippine Parastatis se v Le Parisien vyjádřila k nedávným událostem: „Vyzývám prezidenta republiky, aby mě přijal a aby mi vysvětlil, jak hierarchizovat hrdinské činy.“

„Máme usoudit, že zachránit jedno dítě vyšplháním na balkon je víc hrdinské než zdolat plameny a zachránit dvě děti? Jaká smůla, že ho nikdo nenatočil,“ ohradila se právnička k nedávným událostem.

Prefektura ve Val-d’Oise v pátek uvedla, že případ mladého Tunisana znovu prošetří. Podle Le Parisien však úřad nechce nic uspěchat: „Musíme vyhodnotit roli, kterou v zásahu mladý muž hrál.“

Migrant z Mali zachránil dítě visící z balkonu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video