Talentová show s uprchlíky v sicilské Katánii (22. června 2019)

Talentová show s uprchlíky v sicilské Katánii (22. června 2019) | foto: UNHCR, Alessio Mamo

Uprchlíci mají talent. Na Sicílii uspořádali estrádu s běženci

  • 645
Básnířka z Nigérie, reggae zpěvák ze Sierry Leone nebo tanečník z Kolumbie. Ti všichni se uplynulý víkend zúčastnili show v sicilské Katánii, jejímž cílem je změnit evropský pohled na zástupy běženců mířících do Evropy.

Do estrády zaštítěné OSN se podle listu The Guardian zapojily desítky uprchlíků a migrantů pobývajících na italském ostrově. Finále se konalo tento víkend a o přízeň poroty se v něm utkalo třináct lidí.

„Není to jen talentová show,“ řekl britskému listu Marco Rotunno, tiskový mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na Sicílii. „Účastníci opět objevují věci, které člověk potřebuje k životu: sebedůvěru, hrdost, přátelství, sounáležitost a naději,“ myslí si Rottuno.

Zvítězila osmnáctiletá Hanna Imordiová z Nigérie s básní Cesta, kterou věnovala všem lidem pochybujícím o tom, že běženci vydávající se na strastiplnou cestu do Evropy mají dostatečný důvod opustit svoji vlast.

V její básni mimo jiné stojí: „Jsem v cizím městě, hledám ochranu. Jsem v cizím světě, hledám uznání. Jsem v cizí kultuře, snažím se přizpůsobit a hledám pomoc. Co mi přinese zítřek?“

Zavřené přístavy

Mezi finalisty byl i 23letý reggae zpěvák ze Sierry Leone, který si říká MR 705 a na Sicílii se dostal lodí z Libye, či 37letý profesionální tanečník Darwin Medrano z Kolumbie. Většina účastníků má za sebou traumatickou zkušenost z Libye, kde mnozí z nich zažili věznění a mučení.

Turistický ráj, který se změnil v uprchlické peklo. Samos praská ve švech

„Všichni mají za sebou hrozná traumata. O tom ale tato show být neměla. Cílem soutěže je ukázat, že uprchlíci jsou i přes své dramatické osudy stejní lidé jako my a každý z nich má nějaký talent, kterým může obohatit svět,“ argumentuje Rotunno.

Finále v Katánii se konalo při příležitosti mezinárodního dne uprchlíků, který připadl na minulý čtvrtek. Z nově zveřejněné zprávy UNHCR vyplývá, že na světě bylo na konci minulého roku na útěku 70 milionů lidí. To je nejvíce v historii této organizace.

Do Itálie a na Maltu připlulo od začátku roku ze severní Afriky 3 200 lidí. Asi 350 se jich po cestě utopilo. Italská vláda ve snaze zastavit ilegální migraci přes moře uzavřela přístavy lodím neziskových organizací, které u pobřeží Libye pomáhají lodím s migranty a uprchlíky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video