ilustrační snímek | foto: Pavel Lisý, iDNES.cz

Na Cambridge se studenti vrátí až příští rok. Přednášky i zkoušky jsou online

  • 6
Na Cambridgeské univerzitě se až do konce příštího akademického roku budou konat přednášky výhradně online. Do poslucháren se tak studenti zřejmě vrátí nejdřív na podzim příštího roku, informoval o tom zpravodajský web BBC. Opatření souvisí s pandemií nemoci covid-19, s níž v Británii podle vládních statistik zemřelo již více než 35 000 lidí.

Všechny přednášky budou mít studenti jedné z nejprestižnějších světových univerzit k dispozici na internetu. Fyzicky se budou moci v prostorách vysoké školy scházet jen „menší studijní skupiny“. Studenti a učitelé přitom budou muset dodržovat pravidla pro dostatečné rozestupy.

„Rozhodnutí jsme přijali, abychom usnadnili plánování, ale jako vždy jej podrobíme revizi, pokud se změní oficiální doporučení, která se týkají koronaviru,“ uvedla Cambridgeská univerzita v prohlášení.

Přednášky se na internet kvůli pandemii covidu-19 a opatřením, která kvůli ní přijala vláda premiéra Borise Johnsona, přesunuly již v březnu. Všechny zkoušky studenti v letním semestru skládají on-line.

Podobné opatření přijala nedávno také Manchesterská univerzita, která však prozatím výuku na internet přesunula jen do konce zimního semestru.

Univerzity si mohou podle britského dozorového orgánu účtovat plné školné, i když výuku poskytují jen v on-line prostředí.

Městečko plné studentů i turistů

Městečko Cambridge ve Velké Británii si zaslouží být nazýváno studentským městem. Ve skutečnosti je to jedna velká univerzita, kde 120 tisíc obyvatel žije v těsném kontaktu s 22 tisíci studenty a dalšími stovkami turistů.

Žít v Cambridgi, ať už jako student či obyčejný člověk, znamená být plně obklopen na každém kroku univerzitní atmosférou. Ta je důsledkem historie a důsledně dodržovaných tradic.

Dominantou a jednou z nejkrásnějších staveb Cambrige je královská kaple Kings College. Dalšími architektonickými skvosty jsou okolní budovy Queen College, Trinity Hall, Corpus Christi, Pembroke či Saint John’s College.

Celkem je v Cambridge 32 kolejí a většina z nich je přístupná turistům. Turisté byli před koronavirovou pandemií neoddělitelnou součástí Cambridge. Nejvíc jich přijíždělo z Číny.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video