Pečlivé zvážení hlenu je předpokladem úspěšné verifikace experimentu. Ilustrační foto

Pečlivé zvážení hlenu je předpokladem úspěšné verifikace experimentu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Máme univerzální očkování proti chřipce, tvrdí britští vědci

  • 32
Lékařka z Oxfordu testovala na lidech novou vakcínu, která by mohla působit proti všem chřipkovým kmenům. Chřipkový vir neustále mutuje a proto je třeba neustále vyvíjet nové vakcíny. Britská lékařka ale tvrdí, že se jí podařilo najít Achillovu patu společnou všem druhům chřipky.

Podle listu The Guardian vakcína cílí na proteiny uvnitř chřipkového viru, které jsou společné všem jeho kmenům. Je to údajně první vakcína tohoto typu testovaná na lidech nakažených chřipkou.

Výzkum vede doktorka Sarah Gilbertová z Oxfordu. "Hlavní problém u chřipky je ten, že existuje mnoho různých kmenů, které neustále mutují. Čas od času některý z nich, například u divokého ptactva či prasat zmutuje tak, že proti němu nejsme imunní. Pak potřebujeme nové vakcíny, které nedokážeme dost rychle vyrábět," řekl listu The Guardian Adrian Hill, šéf oxfordského institutu, kde se vakcína testuje.

"Kdybychom každý rok používali stejnou vakcínu, bylo by to jako očkování proti jiným nemocem, například tetanu. Stala by se z toho rutinní vakcinace, kterou bychom vyráběli a aplikovali ve stejnoměrném množství. Odpadly by starosti s náhlou poptávkou po nových vakcínách a jejich nedostatečnými zásobami," dodává Hill.

Chrchlající dobrovolníci

Vakcíny v současnosti kombinují očkovací látky proti virům z několika chřipkových  kmenů. Lékaři většinou vytipují vir, který bude podle nich během chřipkové sezóny nejrozšířenější a vakcínu namíří proti němu. Viry ale mohou zmutovat kdykoliv a proti některým chřipkovým kmenům očkování vůbec neexistuje.

Doktorka Gilbertová nakazila chřipkou jedenáct naočkovaných a jedenáct nenaočkovaných dobrovolníků. Dvakrát denně monitorovala jejich symptomy - kapání z nosu, kašel, bolesti v krku. Kromě jiného pečlivě vážila posmrkané kapesníky, aby zjistila, kolik hlenu vyprodukovali.

A přestože je pokusný vzorek velmi malý, výsledky vypadají slibně: naočkovaní dobrovolníci byli daleko méně náchylní k onemocnění a výrazně u nich narostl počet T-lymfocytů. Tyto bílé krvinky jsou důležité pro imunitní reakci lidského těla a potírají viry. Doktorka Gilbertová výsledky testů odeslala do vědeckého časopisu, nyní bude její vakcína testována na několika tisících lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video