Norné stěny v Bayou La Batre. Na hladině tam ropa vidět není. Sedí na dně, říkají lovci krevet.

Norné stěny v Bayou La Batre. Na hladině tam ropa vidět není. Sedí na dně, říkají lovci krevet. | foto: Iveta Polochová, iDNES.cz

Uniklá ropa ze zálivu nemizí. Je ukrytá pod hladinou moře, tvrdí vědci

  • 24
Ropa uniklá z poničeného vrtu v Mexickém zálivu zdaleka nemizí tak rychle, jak popisuje americká vláda a těžařská společnost BP, tvrdí někteří američtí vědci. Obrovské množství mazlavé suroviny je podle nich jen schováno pod hladinou. A část se jí mohla usadit na dně moře mnohem východněji od místa úniku, než se odhadovalo.

Vyplývá to z výzkumu dvou skupin vědců - z Floridy a Georgie. Prvně jmenovaní došli k předběžnému závěru, že rozpouštědla mohla poslat ropu na dno až v podmořském kaňonu nedaleko západní Floridy. Tamní plankton a organismy vykázaly "silnou toxickou reakci" na surovinu, tvrdí vědci po desetidenním průzkumu.

Jejich kolegové ze státu Georgia zase tvrdí, že ve vodách Mexického zálivu zůstává až 80 procent uniklé suroviny.

LODĚ Z VODY, BOUŘE SE BLÍŽÍ

Reportáž z Grand Isle, které zasáhla ropná skvrna

Americká vláda a společnost BP přitom před pár týdny přišly s opačným prohlášením. Dle nich už většina ropy z celkových 780 milionů litrů, jež od dubnové exploze do moře unikly, zmizela - buďto se rozložila nebo ji najatí pracovníci z moře vylovili či spálili (více čtěte zde).

"Ropa není pryč, a to je jisté. Zůstává tam a musíme s tím něco dělat," stojí si za svým David Hollander z University of South Florida. "V systému je obrovské množství ropy (...) Je pro mě velmi těžké si představit, že 50 procent ropy se rozložilo," míní Samantha Joyeová z University of Georgia.

Plošina, respektive jakási pumpa na těžbu plynu v Mexickém zálivu. Ropa z hladiny moře pomalu mizí. Skrývá se ale na dně, tvrdí místní (9. srpna 2010)

Plošina, respektive jakási pumpa na těžbu plynu v Mexickém zálivu. Ropa z hladiny moře pomalu mizí. Skrývá se ale na dně, tvrdí místní (9. srpna 2010)

"Kam všechna ta ropa zmizela? (...) Stále se schovává v hloubce," dodává Chuck Hopkinson ze stejné vysoké školy.

To, co se děje v zálivu, je výsledek dřívějšího rozhodnutí ohledně boje s ropnou skvrnou: použít rozpouštědla, aby hladina a pláže zůstaly co nejčistší. Ovšem za cenu toho, že ropa zůstává pod hladinou," popisuje vědec Monty Graham z Alabamy. Za normálních okolností se totiž ropa drží na hladině.

Pomůže snad jen Forrest Gump

Reportáž z Bayou La Batre, kde ropa ničí lovce krevet

A o zamořeném mořském dnu nepochybuje ani valná většina lidí žijících na pobřeží Louisiany a Alabamy. Společnost BP ropu rozpouštědly jen schovala. Sejde z očí, sejde z myslí, zlobí se místní. Hluboko pod hladinou totiž škody nejsou tak viditelné, jako by byly v případě tisíců ropou obalených želv či ptáků na tamních plážích.

Nutno podotknout, že úniky ropy v Mexickém zálivu nejsou výjimkou. Ať už se do moře dostala surovina v minulosti z vrtu nebo přirozeně prasklinou v mořském dně. Většinou to ale bylo pouze malé množství a v takovém případě si s toxickou surovinou dovedou poradit bakterie, které ropu požírají.

Lov krevet V Louisianě zahájen

U pobřeží amerického státu Louisiana znovu zahájili lov krevet, byť jen ve velmi omezeném měřítku. S odvoláním na Deana Blancharda, největšího producenta krevet ve Spojených státech, to oznámila agentura AFP. Na moře vypluly čtyři lodě určené k lovu krevet, řekl majitel asi 1 400 plavidel.

Poprvé od dubnové nehody vyrazili rybáři ze zátoky Bastian na lov krevet  (16. srpna 2010)Dodal, že do sítí se dostává i ropa. "Rozhodí sítě, najdou ropu a znovu rozhodí sítě v čistších vodách," popsal.

Lodě vypluly poté, co louisianská komise pro rybolov prohlásila novou rybolovnou sezonu za zahájenou. Lov předtím povolily zdravotní úřady. Více než pětina federálních vod zálivu ale zůstává pro rybolov uzavřena. Američané ale mají podle televize CNN strach krevety z postižených oblastí kupovat. (zdroj: ČTK)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video