Migranti poblíž zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. (22. září 2020)

Migranti poblíž zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos. (22. září 2020) | foto: Reuters

Nevyhánějte uprchlíky, mají svá práva, kárá Evropu komisař OSN

  • 357
Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ostře kritizoval evropské země, které podle něj od svých hranic protiprávně vyhánějí uprchlíky, aniž by jim poskytly možnost požádat o azyl. Podle úřadu je tato praxe čím dál častější na moři i na pozemních hranicích a státy by s takovým postupem měly okamžitě skoncovat a zahájit vyšetřování konkrétních přečinů. Konkrétní země UNHCR nejmenoval.

„UNHCR dostává nepřetržitý proud zpráv o tom, že některé evropské země omezují přístup k azylu, vracejí zpět lidi, kteří se dostali na jejich území nebo do výsostných vod, a na hranicích proti nim používají násilí,“ uvedla zástupkyně úřadu Gillian Triggsová. 

„Respekt k lidským životům a právu uprchlíků není volba, ale zákonná a morální povinnost. Země mají legitimní právo střežit své hranice v souladu s mezinárodním právem, musejí však respektovat i lidská práva,“ dodala.

Podle UNHCR některé země vyhánějí migranty od svých hranic systematicky a lodě s uprchlíky odtahují ze svých výsostných vod. V minulosti taková obvinění padala například vůči řecké pobřežní stráži, upozornila agentura DPA.

Počet migrantů, kteří přijíždějí do Evropy, se v posledních letech snižuje. Podle statistik UNHCR loni do Evropy dorazilo 95 tisíc běženců, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles skoro o čtvrtinu. 

„Situace by měla být zvládnutelná, když je příchozích tak málo. Je politováníhodné, že otázka azylu je tak zpolitizovaná a sporná, když počty migrantů takhle klesají,“ uvedla Triggsová.

24. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video