Cestující vystupují z letadla společnosti Vueling poté, co ho na letiště Schiphol doprovodily stíhačky (29. srpna 2012) | foto: Reuters

Piloti si nerozuměli s věží, letoun doprovodily na Schiphol stíhačky

  • 22
Dva stíhací letouny F-16 doprovodily na amsterodamské letiště Schiphol dopravní letoun z Malagy kvůli obavě, že by mohl být na palubě únosce. Policie pak letoun na ploše obklíčila a prohledala. Španělská společnost Vueling únos ihned popřela. Dezinformace vznikla vinou špatné komunikace, uvedla.

Stíhačky vzlétly z nedaleké vojenské základny Volkel poté, co se řídicí věži nepodařilo navázat kontakt s piloty dopravního letounu, řekl zdroj z ministerstva obrany serveru nu.nl.

Bezpečnostní složky dospěly k závěru, že je něco špatně a letoun by mohl být i unesen. Proto vyslaly stíhací stroje, které letadlo doprovodily na letiště Schiphol.

Mluvčí nízkonákladové společnosti Vueling však vzápětí uvedl, že zpráva o únosu byla dezinformace, ke které došlo mezi pilotem a kontrolní věží. Všech sto osmdesát cestujících nicméně zůstalo na palubě letadla, dokud ho policie úplně neprohledala, uvedla Reuters.

Stroj navíc přiletěl neobvyklou cestou

Po nezbytné kontrole bylo oficiálně potvrzeno, že na palubě žádný únosce nebyl. Informaci o poklidném letu potvrdil i jeden z cestujících, kterého se podařilo kontaktovat agentuře Reuters. "V podstatě se nedělo vůbec nic. Několikrát jsme obkroužili nad letištěm. Stále čekáme v letadle. O žádný únos se nejednalo," sdělil cestující telefonicky.

Policejní jednotky letoun obklíčily hned po přistání. "Stroj se navíc k letišti dostal neobvyklou cestou. To vedlo ke zmatku mezi pilotem a řídicí věží," vysvětlovala dezinformace mluvčí letiště.

Posádka letadla si postěžovala, že dlouho nebylo jasné, kdy mohou cestující začít vystupovat a zda mohou kontaktovat své blízké čekající v hale.

Část letiště už byla ráno evakuována kvůli nálezu bomby z druhé světové války. Pětisetkilová bomba byla nalezena zvenčí terminálu C, který musel být celý evakuován. Uzavřena byla i část termínu D a jeden přistávací pruh. Letiště muselo odložit některé lety a další pozdržet (více zde).

Amsterodamské letiště Schiphol

Amsterodamské letiště Schiphol

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video