ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vesnice chce zapsat klábosení na seznam UNESCO. Je léčivé, tvrdí starosta

  • 10
Je to každodenní letní rituál na řadě míst ve Španělsku. S tím jak spalující teplo dne postupně slábne, začnou lidé vytahovat židle na ulici a klábosit pod širým nebem. Andaluská vesnička Algar se ale rozhodla tuto činnost povýšit na zcela novou úroveň a podala žádost o zapsání pouličních sousedských hovorů na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.

„Cílem je chránit staletou tradici před pronikavou hrozbou sociálních sítí a televize,“ líčí José Carlos Sánchez, starosta obce Algar s 1 400 obyvatelů. „Je to opak sociálních sítí. Jde o konverzaci tváří v tvář,“ myslí si a doufá, že se zvyk na seznam nehmotného světového dědictví dostane.

Podle Sáncheze jde o inovativní způsob jak o improvizovaných shromážděních přemýšlet. Pokaždé, když se sousedé začnou bavit na prazích svých domovů, vidí to Sánchez jako snahu o zachování tradice.

„Ale už to není, co bývalo. Chceme se vrátit k tomu, aby všichni vylezli ven před své dveře a povídali si pod širým nebem, místo toho, aby seděli uvnitř a procházeli na mobilech Facebook nebo sledovali televizi,“ říká.

Podle Sáncheze, jenž pravidelně tráví letní večery na prahu domu své dvaaosmdesátileté matky, má tradice řadu výhod. „Když na několik hodin vypnete klimatizaci, uspoříte. Sdílení drbů a komentování nejnovějších zpráv zase utužuje vztah s komunitou,“ líčí osmatřicetiletý starosta.

Lidé si vzájemně pomáhají

Každodenní klábosení podle Sáncheze také nabízí uvolnění a přispívá k duševní pohodě. „Obyvatelé vyjdou na ulici a místo pocitu, že jsou sami, dostanou terapeutické sezení,“ myslí si. „Sdílejí své příběhy nebo problémy, kterými procházejí a sousedé se jim snaží pomoci,“ líčí.

Na seznam UNESCO přibyl textilní modrotisk, Česko má už šestý takový zápis

Obyvatelé vesnice na žádost o zapsání na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO reagovali údajně pozitivně. „Zatím jsem nedostal žádnou kritiku, bylo to velmi vřelé,“ říká Sánchez, jenž nyní čeká na odpověď organizace. Očekává ale, že to může být pomalý proces na dlouhá léta.

Jeho snaha městu ale už nyní přinesla neočekávaný bonus. O žádost se totiž zajímají média z celé země, což dalo Sánechzovi příležitost vesnici zpropagovat. „Znají nás v Madridu, Barceloně a mnoha dalších regionech. Takže to obci poskytlo bezplatnou reklamu,“ pochvaluje si starosta.

Cílem seznamu je podle UNESCO odrážet rozmanitost nemateriálního dědictví lidstva a přitáhnout pozornost k lety prověřeným dovednostem. Za Česko je na seznamu nehmotného kulturního dědictví mimo jiné české sokolnictví, verbuňk, Jízda králů či české loutkářství.

28. července 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video