1968. Vasil Biľak při rozhovoru s příslušníky Lidových milicí při oslavě 20. výročí Vítězného února. (24. února 1968) | foto: ČTK

Biľak dožil v klidné vile pod Slavínem. Snad skončí v pekle, věří Slováci

  • 407
Od zvláštního zpravodaje - Žlutý velký dům z počátku dvacátého století je vlastně takový malý zámeček ve francouzském stylu. Ulice Timravina, která se strmě šplhá ke Slavínu patří v Bratislavě k těm nejlepším adresám. Právě zde zemřel v noci na čtvrtek ve věku 96 let bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak.

Je tu úplný klid, dobrý vzduch a přitom se jen kousek do centra a mnohé domy mají výhled na Bratislavský hrad.

Pár stovek metrů odsud nahoru je Slavín, jeden z krásných bratislavských parků, kde je památník sovětským vojákům padlým při osvobozování Bratislavy. Ceny domů tu dnes jsou v miliónech euro a tomu odpovídají i auta, která tu parkují. Za komunismu v této hezké kopcovité části města bydleli mnozí významní komunisté, jednu z vil nedaleko Biľaka vlastnil i po svém pádu na počátku normalizace bývalý první komunista ve státě a symbol Pražského jara Alexander Dubček.

Kousek od něj, na Timravinské ulici v čísle 10 prožil dvacet pět let klidného důchodu Vasil Biľak, muž, který byl za časů normalizace jeden z nejvlivnějších komunistů v Československu a také jedním z nejvíce nenáviděných představitelů totalitního režimu. Vila má novou omítku, ale plot a zahrada působí trochu zanedbaným dojmem. Na zvonku, podobně jako na některých dalších domech kolem není jméno, Biľak a jeho rodina si nepřáli být rušeni.

Tank pod okny

Nedařilo se to zcela, o Biľakově vile vědělo mnoho lidí a přestože se komunistický pohlavár novinářům a veřejnosti vůbec po roce 1989 vyhýbal, především během výročí roku 1968, nebo 1989, tu občas bývalo i rušno.

Naposledy tu excentrický poslanec a občanský aktivista Alojz Hlina nechal na asfaltovém plácku před vilou nechal v roce 2012 k srpnovému výročí invaze roku 1968, kterou Biľak svým zvacím dopisem šéfovi sovětských komunistů Leonidu Brežněnovi, postavit Biľakovi pod okna tank. "Jen ať se Biľak dívá do hlavně," vyjádřil se tehdy Hlina.

Je otázka, zda to v té době 95letý Biľak ještě vnímal. "V poslední době jsem ho vůbec neviděl. Prý už byl upoutaný na lůžko," říká jeden ze sousedů, který se vrací z nákupu. Na otázku, zda si Biľak zasloužil jít za své zrádné chování do vězení, odmítne ale odpovědět. "Já vám řeknu jediné. Budeme rádi, že tu už konečně bude klid. I od vás, od novinářů." dodává.

Slovenský poslanec Alojz Hlina stojí na tanku, který nechal zaparkovat před bratislavskou vilu Vasila Biľaka.

Zatím ale úplný klid není. Před vchodem od Biľakovy vily stojí od rána auto deníku Nový čas. "Od rána sem přišla jen jedna asi třicetiletá paní s dítětem, asi vnučka, nebo nějaká příbuzná," říká smutně mladá redaktorka o svém nevděčném úkolu.

"Jinak vůbec nikdo. Ale možná se dočkáme, třeba přijde někdo z ruské ambasády," dodává.

Jediný, s kým se jí podařilo prohodit pár slov, byl Jozef Ševc, Biľakův zeť, který před více než deseti lety jako předseda Komunistické strany Slovenska dostal v roce 2002 tuto stranu naposledy do parlamentu. "Řekl nám, že umřel ve spánku, někdy nad ránem," dodává redaktorka.

Teskní jen slovenští komunisté

Od drtivé většiny Bratislavanů se však Biľakova rodina žádné kondolence nedočká. "Biľak by zločinec, vlastizrádce, zasloužil si aby visel a ne aby si užíval důchodu ve vile," říká naštvaně Rudolf Čierny, padesátiletý živnostník, který se živí autodopravou.

"Na tom, že se Biľaka ani nikoho dalšího z bývalých vysokých komunistů nepodařilo zavřít, je vidět, jak funguje ta naše justice. Člověka, který ukradne rohlík, zavřou a takový zločinec zůstane v klidu."

Starší žena, která vychází z malé samoobsluhy pár ulic od Biľakovy vily, má ještě tvrdší odsudek. "Biľak byl zrůda. Asi nejodpornější, ze všech komunistů za Husáka. Doufám, že půjde do pekla, jinam nepatří," říká a pak si dokonce teatrálně odplivne.

"Byla to hanebná postava. Vždyť to ani nebyl žádný Slovák, ale nějaký Rusín, ne?" uvádí čtyřicátník, který čeká o kousek dál na trolejbus.

Skupině gymnazistů, jež jdou z nedaleké školy domů po vyučování, však jméno Biľak nic neříká. "Fakt nevím, kdo že to měl být?" odpovídá mladá studentka.

"Aha, už si něco vybavuji. Někdo od Husáka. A měl bydlet někde tady? To jsem nevěděla," dodává po vysvětlení o koho se jednalo. Přestože byl Biľak po dvacet let jedním ze tří nejmocnějších lidí ve státě, na pohřbu, který se koná 11. února budou vedle jeho rodiny už zřejmě jenom věnce od slovenských komunistů. Strany, kterou dnes volí dvě procenta Slováků.

Komunisté k Biľakově úmrtí umístili na své internetové stránky prohlášení, které začíná slovy "Odešel člověk, komunista, soudruh Vasil Biľak. V pozvánce na rozloučení v Bratislavském krematoriu se uvádí, že Biľak byl "bývalý představitel KSČ, komunistického a dělnického hnutí v ČSSR." A končí obvyklým soudružským "Čest jeho památce."

Vasil Biľak na sjezdu KSČ z roku 1971

6. února 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video