Kardinál Bernard Law na tiskové konferenci v listopadu 2002, krátce po...

Kardinál Bernard Law na tiskové konferenci v listopadu 2002, krátce po vypuknutí aféry zneužívání chlapců. | foto: AP

Zemřel americký kardinál Law, jehož „proslavila“ kauza zneužívání dětí

  • 13
Ve věku 86 let zemřel ve středu někdejší bostonský arcibiskup kardinál Bernard Law, který musel v roce 2002 rezignovat kvůli skandálu týkajícím se zneužívání dětí. Podle sdělení Vatikánu byl Law dlouhodobě nemocen a nedávno byl v Římě hospitalizován.

Law patřil k významným církevním představitelům v USA, měl vliv na obsazování amerických diecézí a patřil k blízkým někdejšího papeže Jana Pavla II.

Jeho rezignaci si vynutilo vyšetřování, o němž jako první informoval list The Boston Globe a podle nějž Law a další biskupové před ním věděli o pedofilních kněžích v bostonské arcidiecézi a nezasáhli proti nim.

Law se na jedné tiskové konferenci omluvil obětem kněze Johna Geoghana, překládaného z farnosti na farnost, i když Law o něm věděl, že zneužívá chlapce. Geoghan byl usvědčen z neslušného zacházení a bití desetiletého hocha. Ve vězení ho pak uškrtil spoluvězeň, který se označil za jednu z Geoghanových obětí.

Bostonští novináři dostali za odhalení kauzy Pulitzerovu cenu, film Spotlight, který na základě těchto událostí vznikl, byl loni oceněn Oscarem jako nejlepší film roku.

Law pod tlakem veřejnosti podal rezignaci v dubnu 2002, ale papež Jan Pavel II. ji přijal až půl roku poté. Představitelé Vatikánu mu později svěřili správu významné římské baziliky, což jeho kritici hlasitě odsoudili.

Law za své „přehlížení“ poměrů nebyl nikdy stíhán. Skandál ale vyvolal obvinění proti kněžím i jinde na světě a vedl k mnohamilionovým odškodněním obětí. To, že mohl Law dále působit ve Vatikánu, mnozí označovali za urážku obětí sexuálního násilí spáchaného kněžími.

Law se narodil v Mexiku v rodině plukovníka amerického letectva. Knězem se stal v Mississippi v roce 1961, biskupem roku 1973 v Missouri. Jan Pavel II. ho jmenoval bostonským arcibiskupem v roce 1984. Pod jeho arcidiecési pak spadalo přes 360 farností a více než dva miliony věřících. Už v roce 1984 Law dostal dopis od jednoho biskupa s podezřením na sexuální zneužívání chlapců Geoghanem. Law ho bez ohledu na tyto informace přeložil na jinou farnost. V roce 1985 Jan Pavel II. jmenoval Lawa kardinálem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video