Bývalý súdánský prezident Umar Bašír při soudním líčení. (14. prosince 2019)

Bývalý súdánský prezident Umar Bašír při soudním líčení. (14. prosince 2019) | foto: Reuters

Súdánského exprezidenta Bašíra poslal soud za korupci na dva roky za mříže

  • 1
Súdánský soud v sobotu vynesl verdikt nad exprezidentem Umarem Bašírem. Za korupci a praní špinavých peněz ho odsoudil ke dvěma letům za mřížemi. Kvůli věku nepůjde Bašír do vězení, ale do zařízení s ostrahou. První rozsudek v procesu s bývalým dlouholetým autoritářským vůdcem Súdánu oznámila agentura AFP.

Trest si pětasedmdesátiletý Bašír odpyká ve státním nápravném zařízení pro starší osoby odsouzené za trestné činy, na něž se nevztahuje trest smrti, upřesnila agentura AP.

Bašíra, který Súdánu vládl tři desítky let, svrhla armáda letos v dubnu

Předcházelo tomu několik měsíců masových protivládních protestů

Exprezident čelí i dalším obviněním u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Tam ho viní z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů kvůli konfliktu v západosúdánské provincii Dárfúr. Armáda ho ale odmítá vydat.

V průběhu procesu soudce mimo jiné oznámil, že úřady v exprezidentově domě zabavily 6,9 milionu eur (176 milionu Kč), 351.770 dolarů (8,1 milionu Kč) a 5,7 milionu súdánských liber (tři miliony Kč).

Bývalý súdánský vůdce přiznal, že měl dostat 90 milionů dolarů od vedení Saúdské Arábie. Soudce uvedl, že ještě před Bašírovým svržením dorazilo od saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána 25 milionů dolarů. 

Bašír tvrdí, že peníze nepoužil „pro soukromé účely, ale věnoval je jako dary“; jména obdarovaných ovšem neupřesnil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue