Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ulice Gazy se proměnily v bojiště, počet obětí se blíží tisícovce

  8:14aktualizováno  17:27
Izraelské pozemní jednotky podporované tisícovkami záložníků se přiblížily k centru města Gaza. V jeho ulicích svádějí těžké boje s radikály z Hamasu. I přes masivní ofenzivu ale stále dopadají rakety Hamasu na jih Izraele. Palestinští lékaři oznámili, že v Gaze už zemřelo skoro tisíc Palestinců.
Izraelská armáda soustavně ostřeluje i město Rafáh na jihu pásma Gazy.

Izraelská armáda soustavně ostřeluje i město Rafáh na jihu pásma Gazy. | foto: Reuters

Boje v pásmu Gazy pokračují již devatenáctým dnem. Izraelské tanky stojí na okraji pětisettisícové Gazy, zatímco pozemní jednotky podnikají občasné útoky proti radikálům, kteří se ukrývají v ulicích města.

Obyvatelé předměstí Gazy museli během noci do krytu. To když izraelské jednotky podporované tanky a vrtulníky podnikly v několika oblastech výpady do hustě obydlených míst. V ulicích města se ozývá střelba a nad budovami se vznáší dým.

V ofenzivě pokračuje i izraelské letectvo. Během noci a dnešního dopoledne zasáhlo 60 cílů v pásmu Gazy, včetně hřbitova s čerstvými hroby obětí devatenáctidenní ofenzivy. Letouny bombardovaly i 35 tunelů na hranicích pásma Gazy s Egyptem, kudy radikálové pašují zbraně do pásma. Při útocích přišli o život nejméně dva civilisté a sedm radikálů z Hamasu. Počet obětí od začátku konfliktu tak stoupl na 985.

I přes mohutnou izraelskou ofenzivu s útoky nepřestávají ani radikálové z Hamasu. Včera na jih Izraele vypálili desítky raket, dnes jich na jih Izraele dopadlo nejméně šest. Sirény, které ohlašují nebezpečí raketového útoku, se dnes rozezvučely i v Jeruzalémě. Nakonec se ukázalo, že šlo o technickou závadu.

Izraelci musí čelit raketám i na severu země. Podle zpráv místních médií dopadly dnes tři rakety odpálené z Libanonu v blízkosti města Kirjat Šmona. Rakety z Libanonu dopadaly na sever Izraele naposledy před šesti dny.

Zatím není jisté, kdo za útokem stojí. Agentury ale spekulují o tom, že útoky má na svědomí militantní hnutí Hizballáh, které by na severu Izraele rádo otevřelo druhou bojovou frontu a pomohlo tak spřízněnému hnutí Hamas. Izraelci palbu opětovali a vypálili na Libanon několik raket.

PŘEČTĚTE SI

Usáma bin Ládin vyzval ke svaté válce proti Izraelcům v Gaze

Konflikt v Gaze byl i námětem nejnovějšího vzkazu Usámy bin Ládina. Šéf teroristické sítě Al-Kajda vyzval na audionahrávce muslimy ke svaté válce, která by ukončila izraelskou ofenzivu v pásmu Gazy.

Izraelští politici se přou o pokračování operace

Z izraelské armády se i devatenáct dní od začátku vojenské operace ozývají hlasy, že ofenziva jen tak neskončí. "Ochromili jsme fungování Hamasu, jeho infrastrukturu, vládu i ozbrojené křídlo, ale je před námi ještě hodně práce," prohlásil náčelník generálního štábu izraelské armády Gabi Aškenazi v parlamentu.

Palestinci odnášejí zraněné po výbuchu izraelské bomby.

Palestinci odnášejí zraněné po výbuchu izraelské bomby.

Poslední slovo o probíhající operaci ale bude mít Bezpečnostní rada státu. Ta měla původně zasednout dnes a rozhodnout, jestli izraelskou operaci v pásmu Gazy ukončí a dá tak prostor příměří, nebo spustí třetí fázi bojů, při které by se izraelské jednotky měly vydat do hustě obydlených oblastí. Premiér Ehud Olmert ji ale nakonec podle deníku Haarec odmítl svolat.

Jeho krok naplno odhalil současný rozpor na izraelské politické scéně. Zatímco Olmert je pro pokračování a případné prohloubení operace, šéfka diplomacie Cipi Livniová a šéf resortu obrany Ehud Barak jsou proti. Olmert tak odkládá setkání s nimi, protože se bojí zastavení operace. Podle deníku Haarec nepřistoupil ani na týdenní humanitární příměří, které prosazoval ministr obrany Ehud Barak.

PŘEČTĚTE SI

Válka se vede i on-line: izraelský YouTube proti palestinskému PalTube

Ani důvody Livniové a Baraka pro ukončení operace ale nejsou úplně nezištné. Otevření třetí fáze by zkomplikovalo mírové rozhovory a především by znamenalo větší ztráty na životech. Měsíc před volbami, po kterých by se Cipi Livniová mohla stát izraelskou premiérkou, tak politici nechtějí riskovat ztrátu podpory veřejného mínění.

Oba politici navrhují, aby se armáda zastavila na svých současných pozicích, držela dále záložníky ve zbrani a aby se vyjednávalo s Egyptem a Spojenými státy o mechanismu, který zastaví pašování zbraní do pásma Gazy. Ehud Barak také počítá s tím, že americký prezident Barack Obama bude žádat zastavení bojů hned po inauguraci příští úterý.

Izraelská armáda v úterý navíc vydala dovolenky některým rezervistům povolaným nedávno k bojům do pásma Gazy. Podle deníku Haarec to znamená, že armáda stále oddaluje třetí fázi bojů, kterou mají být operace pozemních jednotek hluboko v obydlených částech pásma.

Diplomacii se pokusí rozhýbat šéf OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes v Káhiře jednal s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Po jednání zopakoval, že trvá na okamžitém oboustranném příměří. "Doufám, že egyptská mírová iniciativa přinese co nejdříve ovoce," řekl šéf OSN na tiskové konferenci.

Pan Ki-mun v Káhiře zahájil svoji misi po Blízkém východě. Během ní se sejde s Izraelci, Palestinci, ale zavítá i do Sýrie, Libanonu, Turecka, Kuvajtu a Jordánska. Jednání s představiteli Hamasu podle agentury Reuters naplánováno není.

Obyvatel izraelského města Aškelon se skrývá při poplachu, který spustil útok raket Hamasu.

Obyvatel izraelského Aškelonu se skrývá při poplachu, který zazní vždy, když na město dopadají rakety Hamasu.

Otázkou zůstává, zda se mu podaří nastartovat mírový proces. Obě válčící strany totiž minulý týden odmítly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která je vyzývala k okamžitému příměří. - přečtěte si Olmert: Zařídil jsem, aby Riceová nepodepsala rezoluci o příměří

Řešení konfliktu budou hledat i Arabové

Řešení blízkovýchodního konfliktu budou hledat i arabské státy v Perském zálivu. Saúdskoarabský král Abdalláh je vyzval k účasti na čtvrtečním mimořádném summitu v Rijádu.

Ve slepé uličce jsou zatím i jednání o příměří, která se konají v Egyptě. Palestinský Hamas jako jedna strana konfliktu zatím na egyptské návrhy nedal jasnou odpověď. Podle posledních zpráv Hamas požaduje několik změn v egyptském návrhu. Vadí mu zejména to, že nabídka neobsahuje časové limity pro otevření hraničních přechodů a odchod izraelských jednotek z pásma.

Izrael zase usiluje o co nejpodrobnější dohodu o mechanismu, který zamezí pašování zbraní do pásma přes hranici s Egyptem. O izraelském přístupu vypovídá to, že izraelský vyjednavač Amos Gilad znovu odložil svůj příjezd do Káhiry, plánovaný původně na pondělí. Tentokrát se hovoří o tom, že bude jednat až ve čtvrtek a že to má být rozhodující kolo rozhovorů.

PŘEČTĚTE SI

Palestinský stát by mohl pomoci situaci na Blízkém východě, řekl Topolánek

Izraelci už dříve uvedli, že hodlají s ofenzivou skončit, až Hamas přestane ohrožovat jih Izraele raketami. Navíc chtějí záruky, že se tunely mezi Egyptem a pásmem Gazy nebudou do oblasti pašovat zbraně. Hamas si k jednacímu stolu sedne až ve chvíli, kdy Izraelci zastaví vojenskou operaci.

O konfliktu v Gaze dnes hovořil český premiér Mirek Topolánek v Evropském parlamentu. "Dosažení míru je nemožné bez toho, aby Palestina mohla fungovat jako normální stát. Nemám iluzi, že bychom eskalaci napětí mezi Izraelem a Hamasem vyřešili teď," řekl český premiér v Evropském parlamentu.

Od začátku konfliktu v pásmu Gazy zemřelo podle palestinských lékařů 985 Palestinců. Izraelci ztratili deset vojáků a tři civilisty. V pásmu zuří humanitární krize. Zmírnit by ji měl každodenní tříhodinový klid zbraní, během něhož mají lidé možnost doplnit zásoby potravin a vody. Humanitární pracovníci ale tvrdí, že tříhodinové přestávky v bojích v žádném případě nestačí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  9:49

Aktualizujeme Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...