Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinský živel si už vybral šest obětí

  14:28
Rozsáhlé záplavy v Podkarpatsku si dosud vyžádaly šest lidských obětí. Podle statistiky regionálního úřadu pro mimořádné záležitosti v ukrajinském Užhorodu postihl vodní živel 12 ze 13 podkarpatských okresů. Voda zaplavila dvě města a 238 obcí a částečně pod vodou je 31.500 budov. Zcela bylo zničeno na 950 domů a z osmi okresů muselo být evakuováno téměř 12.000 lidí. V 13 obcích nadále není elektřina a telefonní spojení je přerušeno se 17 obcemi. Do boje proti vodnímu živlu je zapojeno 30.000 lidí, pět vrtulníků a těžká vojenská technika.

V sobotu večer byla zahájena evakuace obyvatel jedné obce u maďarských hranic a evakuace dalších tří až čtyř obcí má být zahájena během dnes.

V Maďarsku hladiny mírně klesají
Na severovýchodě Maďarska je situace nadále napjatá, ale v některých oblastech župy Szabolcs-Szatmár-Bereg již dochází k mírnému odlivu vody. Nicméně mimořádná protipovodňová opatření na řece Tisa, Szamos a Kraszna nadále platí v délce 205 kilometrů.

Na hrázích i v neděli dopoledne pracovalo přes 8000 lidí a 1423 kusů techniky. Ke zpevnění hrází bylo použito 500.000 pytlů s pískem a přes 2200 tun kamenů. Denní náklady na protipovodňovou  ochranu stouply o víkendu na 246 miliónů forintů, což je asi 35 miliónů korun.

László Szabó, mluvčí severomaďarského vodohospodářského ředitelství, dnes agentuře MTI řekl, že díky mimořádné aktivitě jsou nyní hráze dost pevné a je naděje, že již nedojde k jejich dalšímu protržení.

Postiženou oblast v sobotu večer navštívil předseda vlády Viktor Orbán. Oznámil, že vláda operativně uvolnila na ochranné práce dalších pět miliard forintů (asi 830 miliónů kč).

Rozvodněná Tisa vyhání Maďary z domovů
Na Maďarsko a Rumunsko se valí velká voda z Ukrajiny. Na severovýchodě Maďarska byl kvůli záplavám v úterý vyhlášen stav ohrožení. Rozvodněné řeky vyhánějí z domovů i obyvatele Zakarpatské Ukrajiny a severozápadu Rumunska. Velká voda si už vyžádala nejméně dva životy. První varování před blížící se katastrofou na Ukrajině zaznělo už v pondělí. Druhý den na to řeka Tisa protrhla hráze a voda zaplavila obec Palad na maďarsko-ukrajinských hranicích.

Poté, co rozvodněná řeka Tisa protrhla v úterý odpoledne na dvou místech hráz, zaplavila voda v oblasti postupně devatenáct obcí. Z těch bylo evakuováno přes 25 tisíc lidí. Evakuace obyvatelstva z ohroženého regionu, která začala v úterý odpoledne, má být dokončena během středy.

Tisou protéká každou vteřinu asi dva a půl tisíce krychlových metrů vody, přičemž hladina řeky na nejkritičtějším úseku přesáhla výšku deset metrů, což je o 60 centimetrů víc než historický rekord naměřený v roce 1998. Na záchranných pracích se podílí asi 13 500 lidí, z toho 1800 vojáků, 400 hasičů a sto pohraničníků.

Je to už potřetí od roku 1997, co tuto nejchudší maďarskou oblast postihuje taková katastrofa.

Hráz se protrhla na dvou místech u obce Tarpa a do okolí se podle vodohospodářů vylilo nejméně 140 milionů metrů krychlových vody.

Následkem záplav je pod vodou řada silnic anebo jsou sjízdné jen zčásti. Policie proto automobilistům jízdu do oblasti nedoporučuje. Uzavřené jsou i některé mosty přes Tisu. U obce Tiszabecs byl kvůli vodě uzavřen i hraniční přechod do Ukrajiny.

Záchranné práce stály už zhruba sto milionů forintů. Vláda ale vyčlenila dalších 800 milionů forintů.

Podél toku Tisy v uplynulých dnech navozili záchranáři asi 800 tisíc pytlů s pískem, kterými se snaží zvýšit a zpevnit protipovodňové hráze na zhruba dvaceti kilometrovém úseku.

V pravidelném rozhlasovém interview premiér Viktor Orbán uvedl, že díky monitorovacímu systému na maďarsko-ukrajinském pomezí se lidé dokázali v průběhu jediné noci připravit na zachycení povodní. Zároveň si ale posteskl, že skutečným řešením by bylo, kdyby se dalo podobným situacím předcházet už na ukrajinském a rumunském území.

Voda teče z Ukrajiny
Při posilování hrází už od pondělí pomáhá na tři tisíce dvě stě vojáků a čtyři vrtulníky. Podle maďarských meteorologů jsou nynější záplavy důsledkem prudkých dešťů a rychlého tání sněhu na sousední Ukrajině.

Z ukrajinské Zakarpatské oblasti muselo být evakuováno zhruba 11 tisíc lidí.  Podle ministerstva pro mimořádné situace zahynuli v záplavách dva lidé.

Voda zaplavila více než 12 600 domů ve 191 obcích, 92 měst zůstalo bez elektřiny a čtyři další bez dodávek plynu. Záchranáři zpevnili hráze 390 tisíci pytli s pískem.

Vodní živel ničí i Rumunsko
Již více než 3700 Rumunů muselo být evakuováno ze svých domovů kvůli záplavám, které postihly zejména severozápad země. Na 2500 lidí přišlo podle ministerstva pro životní prostředí o střechu nad hlavou.

V deseti župách na severu a západě země bylo od pondělí záplavami postiženo na 144 obcí. Vodní živel zničil také 57 kilometrů hrází a 22 kilometrů silnic, přes 300 mostů a šest kilometrů elektrického vedení. Pod vodou se ocitlo přes 11 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Ve dvou velkých městech na severozápadě země Baia-Mare a Sighetul-Marmatiei úřady přísně omezily spotřebu vody, které je následkem záplav nedostatek.

Podle ministerstva životního prostředí jsou vodním živlem nejvíce postiženy župy Bistrica-Nasaud, Kluž a Bihor. Vláda vyčlenila na humanitární pomoc ze svých rezerv sedm miliard lei, asi osm milionů korun. Za tyto peníze mají být nakoupeny potraviny, léky, ošacení a přikrývky.

Povodně hrozí také Slovensku
Anton Onder ze slovenské správy povodí Bodrogu a Hornádu, kde povodně také hrozí, řekl, že situaci komplikuje skutečnost, že nemají dostatek informací o stavu vodních hladin na Ukrajině.

Důvodem, proč záplavy postihují povodí Tisy už potřetí za sebou, je podle maďarských ekologů vykácení lesů na Podkarpatské Rusi a v rumunských horách. Holé pláně nejsou podle nich schopny zachycovat vodu z tajícího sněhu, a záplavy jsou tak takřka nevyhnutelné.

Starší žena se vrací s kolem od rozvodněné Tisy u vesnice Milota asi 340 kilometrů východně od Budapešti. Hladina Tisy stoupla za poslední dva dny o sedm metrů (6. března 2001).

Voda z řeky Tisy zaplavila široké okolí vesnice Nagykoppany ležící asi 300 km východně od Budapešti. Záplavy postihly v těchto dnech na dvacet obcí na severovýchodě Maďarska (6. března 2001).

Obyvatelé vesnice Tiszabecs ležící 345 km východně od Budapešti stavěli protipovodňové hráze. Záplavy postihly v těchto dnech na dvacet obcí na severovýchodě Maďarska (6. března 2001).

Obyvatelé vesnice Gergelyugornya ve východním Maďarsku, kde se vylila z břehů řeka Tisa, utíkají na loďce ze svého domu, 8. března 2001

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

V Íránu se ozvaly exploze. Podle Američanů zaútočil Izrael, ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...